JAGODINA- Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, ali se zbog pandemije neće odlaziti u crkve.

Kancelar Beogradske nadbiskupije preč. Ivan Poleto, župnik župa Svetog Leopolda Mandića u Jagodini -Ćupriji i Paraćinu i Svete Barbare u Ravnoj Reci, kao i filojalne crkve Presvetog Trojstva u Kruševcu čestitao je vernicima Uskrs

– Dragi moji prijatelji, župljani i vjernici župe sv. Leopolda Mandića u Jagodini (Ćupriji i Paraćinu), župi sv. Barbare u Ravnoj Reci i filojalnoj crkvi Presvetog Trojstva u Kruševcu. Draga braćo i sestre, upućujem svima Vama moje čestitke i dobre želje u povodu slavlja Uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.
Neka Vas ova moja čestitka potakne da i vi čestitajući jedni drugima Uskrs budete osposobljeni raspirivati u sebi Božji duh, učvršćujući svoju vjeru u stvarnost Kristova uskrsnuća. Neka se u nama poveća pažnja slušanja da u našim srcima jasnije odjekuje Riječ Božja: ,, Mir vama! Ne boj te se, ja sam s vama!” Bog nije indiferentan prema čovjeku, već se uvijek zauzima za svakoga od nas, on nas spašava od propasti i svakoga zla. Jer mi smo najsavršenija stvorenja. njegova slika i prilika.
U uskrslom Kristu pronalazimo novi putokaz za naše pobjede,za učvršćenje naših životnih stavova, te nošeni poletom uskrsne radosti Krist postaje ideal života.
Zašto čovjeka ne podsjetiti na ona dva razbojnika s Kalvarije, na onog razbojnika koji je bio Isusu s desne strane, koji je uputio raspetom Isusu ove riječi: Sjeti me se kada dođeš u svoje Kraljestvo. Poznat je i Isusov odgovor: Još danas ćeš biti sa mnom u raju. Kakva divna utjeha za razbojnika koji je uistinu bio razbojnik. No,onaj razbojnik s lijeve strane ostao je tvrdokoran, još više kao da se ruga: Ako si Sin Božji siđi s križa, spasi sam sebe, a tek onda ću ti povjerovati. Baš danas, u ovim teškim vremenima, u vrijeme strašne pandemije, kada slavimo Kristovu pobjedu nad Sotonom,nad svakom zloćom trebali bi u svojoj savjesti reći: Ja želim ostati cijelog svog života na putu Božje volje, želim ostati Kristova, unatoč svim strahovima, neizvjesnosti, patnji i boli. Ne preostaje mi drugo nego se zahvaljivati na Kristovoj ljubavi, na njegovoj dobroti što me voli i što me je osvojio. Ali, ne daj Bože ako sam poput onog lijevog razbojnika. tvrdokoran, onda je zadnji čas za duhovnu katarzu, za obraćenje. U takvom obraćenju doživjet će se iskreni Uskrs, doživjet će se vlastita pobjeda, doživjet će se dubinska radost koja će biti osposobljena da zapijeva: Amen, aleluja!
Radosni u zajedničkom slavlju Uskrsa, svima vama draga braćo i sestre, svim kršćanima – čestitam blagdan Kristova Uskrsnuća!
Vaš, Ivan Poleto, župnik