Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Cveti – dan kada je Isus Hristos, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim. Cveti se uvek slave u poslednju nedelju pred Vaskrs. Ove godine, zbog epidemije, sveta bogosluženja prate se putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranice. Vernici mogu sa svojim parohom da se dogovore o terminu pričešća u svom domu.

Cveti se slave šeste nedelje Časnog posta, do Vaskrsa je ostala još jedna sedmica. Praznik je uveden krajem IV veka, kao uspomena na poslednji ulazak Isusa Hrista u Jerusalim.

Sin Božiji ušao je u grad jašući na magarcu, praćen svojim učenicima i narodom. Dočekalo ga je mnoštvo, bacajući pred njega haljine, cveće i palmine grančice u znak dobrodošlice.

Kod nas, mlade vrbove grane unose se u crkve, kao simbol palminih grana kojima je Isus dočekan u Jerusalimu. Cveti su jedan od dva dana tokom Velikog posta kada je dozvoljeno jesti ribu.

U Srbiji, Cveti se obeležavaju i kao istorijski praznik, jer je na ovaj praznik 1815. godine Miloš Obrenović ispred crkve u Takovu podigao narod u Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti.

Ove godine, zbog epidemije, sveta bogosluženja prate se putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranice.