Direktna pomoć države iz paketa ekonomskih mera za pomoć privredi, da svakom punoletnom građaninu isplati 100 evra u protivdinarskoj vrednosti, iako najavljena kao „isplata bez izuzetka“, čini se, ipak je stvar izbora.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se isplata automatski izvršiti svim penzionerima i svima koji primaju socijalnu pomoć. Vršiće se preko računa preko kojih građani uobičajeno primaju penziju i socijalnu pomoć. Dok će ostali građani morati da se izjasne, odnosno biće omogućena prijava onlajn, putem portala Uprave za trezor, ili na brojeve telefona koje će ministarstvo naknadano objaviti.

Isplata penzionerima počinje od 15. maja,iako je bila najava pre nekoliko dana da počinje 11. maja. Mada je prvobitna bila i da će biti „prvim danom prestanka vanrednog stanja“.

Ostali građani, naime, od tog datuma imaju mogućnost da se prijave telefonom ili online putem portala Uprave za trezor.

Kako je i ranije najavljeno, dovoljno će biti da prijave svoje ime i prezime, JMBG i broj računa u banci na koji žele da im novac bude isplaćen.

Za one koji nemaju otvoren račun u banci država će za njih otvoriti namenski račun u banci koju sami izaberu, rekao je ranije ministar finansija.

Ova mera, ako je svi prihvate, koštaće državu ukupno oko 570 miliona evra.

Izvor: Telegraf biznis