DESPOTOVAC- Domu zdravlja u Despotovcu donirana je zaštitna oprema za medicinske radnike. Donirano je 50 maski od 300 evra, koje su namenjene ne samo za zaštitu od virusa i bakterija, već i za zaštitu od zagađenja, prašine, sitnih čestica, uz upotrebu odgovarajućih filtera čak i od radioaktivnih čestica.

Krojačice i dizajnerke su donirale 50, a sada još 100 zaštitnih maski, koje mogu da se peru i ponovo upotrebljavaju. Stacionaru pri Domu zdravlja donirano je 35 zaštitnih vizira.

DONACIJA IZ NEMAČKE I PENZIONERA

Od donacije iz Nemačke obezbeđeno je 28 novih kreveta, pet kolica sa jastučićima, šest dušeka, dvanaest šetalica, 23 para podizača za krevete, a uskoro će stići posteljine, ormarići, štake, hodalice i druge vrste pomagala. Vrednost ove donacije iznosi 125 hiljada evra. Oprema je direktno stigla sa sajma iz Hanovera, kreveti su eksponati sa sajma i nisu bili upotrebljavani.

Domu zdravlja uručena su dva EKG aparata i pet pulsnih oksimetra, kupljenih od sredstava koja su prikupili penzioneri iz Lomnice , koji su bili na privremenom radu u Švajcarskoj i Austriji.

-U opštini Despotovac ukupno je testirano 186 osoba sumnjivih na Covid19 virus. Od ukupnog broja testiranih na virus je pozitivno 33 osoba, dok je 140 negativno. Od 33 pozitivnih pacijenata nažalost četvoro je preminulo, 22 pacijenata je izlečeno, a sedam pacijenata je još uvek na hospitalizaciji u Beogradu. U ponedeljak, 4.maja je testirano 32 lica i nema pozitivnih, a u istom periodu je 5 pacijenata otpušteno iz bolnice, odnosno izlečeno. Ako gledamo statistiku, najviše pozitivnih ima u Velikom Popoviću – njih desetoro, zatim sledi Jelovac sa pet pozitivnih, Jasenovo sa četiri i tako dalje. U Despotovcu –gradu pozitivna su samo dva lica. Još uvek nije kraj epidemije, jer se pre nekoliko dana pojavilo novo žarište u Bogavi, i u toku je utvrđivanje odakle se pojavio virus, tako da apelujem na građane da poštuju propisane mere, da i dalje nastave sa nošenjem zaštitne opreme, da izbegavaju okupljanja i druženja, biće vremena za sve kada ovo prođe, a nadamo se da će to biti uskoro. Virus jeste oslabio, ali opasnost i dalje postoji . Mi smo sproveli sve mere, pa u Domu zdravlja, kao i stacionaru nemamo pozitivnih na korona virus. Sve službe rade regularno, trijaža na ulazu u ustanovu će još uvek postojati, a za sada sa radom nastavlja i Ambulanta za respiratorne infekcije. Takođe, odlična vest je da pozitivnih nema ni u domu za stara lica Centra za socijalni rad, sprovedena su testiranja kako korisnika tako i zaposlenih, i posebno bih naglasio to da zaposleni u domu za stara lica su u karantinu, odnosno ne izlaze iz te ustanove, kako bi se sprečila i najmanja mogućnost pojave virusa, s obzirom da su korisnici ustanove najugroženija kategorija, navodi direktor Doma zdravlja Dejan Milošević.