JAGODINA- Krizni štab grada Jagodine jednoglasno je na današnjoj sednici usvojio Izveštaj o merama preduzetim na suzbijanju virusa KOVID – 19. Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma zahvalio se svima koji su doprineli suzbijanju korona  virusa, građanima, policiji, vojsci, zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću „Standard“, volonterima, zaposlenima u lokalnoj samoupravi gde je jedna trećina celo vreme radila, a posebno lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima i kompletnom osoblju Opšte bolnice i Doma zdravlja u Jagodini.

-Ovog leta, od 28 avgusta, 600 lekara, medicinskih sestara i tehničara i ostalog osoblja Opšte bolnice i Doma zdravlja u Jagodini ići će 5 dana besplatno na more u Paraliju u Grčku, u organizaciji grada Jagodine, a o trošku donatora. Pošto ima ukupno hiljadu zaposlenih u ove dve ustanove, a ova letnja sezona nešto kasnije počinje, ostalih 400 će ići takođe 5 dana besplatno u Paraliju sledeće godine. I na taj način će se grad Jagodina zahvaliti svim zaposlenima u Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Jagodini, koji su se pokazali kao jedni od najboljih u Srbiji. Opšta bolnica i Dom zdravlja u Jagodini prihvatili su pacijente sa nekoliko odelenja iz Ćuprije i Paraćina koja su tamo bila zatvorena zbog korone. To uključuje i trudnice koje su dolazile u Jagodinu da se porađaju, izjavio je na današnjoj sednici Gradskog kriznog štaba u Jagodini, Marković.

-Moram da istaknem i da mere koje je sprovela Vlada Srbije o dodeli po 30 hiljada dinara za tri meseca po zaposlenom radniku u malim i srednjim privatnim preduzećima je veoma važna, jer da nije toga bilo najmanje 30 posto radnika bi u tom sektoru ostalo bez posla, ocenio je Marković.

-Nadam se da smo ispratili koronu iz Jagodine. Borili smo se lavovski svi zajedno. Svakom čoveku koji je tražio pomoć pomogli smo. Želim da istaknem i da je zelena pijaca u Jagodini celo vreme radila, jer je Republički krizni štab ostavio lokalnim samoupravama da odluče o tome. Time smo pomogli našim poljoprivrednim proizvođačima, čiji su proizvodi stigli iz plastenika, a nemaju hladnjače i kupcima i to ne samo iz Jagodine već iz cele centralne Srbije, koji su svakodnevno dolazali na zelenu pijacu u Jagodini. Veliko hvala građanima Jagodine koji su poštovali sve mere Kriznog štaba Republike Srbije i nisu izlazili na ulice tokom vanrednog stanja, osim onih koji su bili na radnim zadacima.

MEDIJI STVARAJU PSIHOLOŠKI PROBLEM

-Ono što meni lično smeta je što se i dalje stvara psihološki problem građanima putem nekih medija, gde i dalje kada gledaš, samo očekuješ drugi, pa i treći talas korone. I to me strašno nervira i smeta mi. Moja preporuka građanima je gledajte sportske i zabavne programe, a čim vidite tri lekara u studiju promenite kanal, rekao je Marković.

Direktor Doma zdravlja u Jagodini dr Darko Miletić je reklao da je ukupno od početka epidemije na teritoriji grada Jagodine bilo zaraženo korona virusom 122 građana, od toga 4 lekara i 5 medicinskih sestara i tehničara. Miletić se zahvalio lokalnoj samoupravi, koja je, kako je rekao, non stop bila uz svoje zdravstvene radnike. Pomoćnica gradonačelnika Jagodine Marija Jovanović je rekla da je od prvog dana uvođenja vanrednog stanja, Krizni štab grada Jagodine uveo kol centar sa pet telefonskih linija koji je radio non stop. Jovanović je rekla da se od prvog dana na poziv grada Jagodine javilo preko 70 volontera koji su non stop bili na usluzi građanima.

-Ukupno je tokom vanrednog stanja podeljeno više od 7 000 prehrambenih, higijenskih i uskršnjih paketa u 4200 porodica u svim selima i gradu Jagodini. Pored toga grad Jagodina je prilikom svake kupovine od strane penzionera obezedio taksiste da ih besplatno prevoze do kuća i stanova, rekla je Jovanović. Na današnjoj sednici Kriznog štaba grada Jagodine govorio je i pomoćnik direktora Opšte bolnice u Jagodini, dr Vladimir Nedeljković koji je i sam preležao korionu.

-Nakon jednog sastanka u Ćupriji osetio sam sve simptome korone. Nakon toga test je pokazao da smo pozitivna ja i moja mlađa ćerka, a supruga i starija ćerka su bile negativne. Proveo sam 15 dana na bolničkom lečenju u Kliničko bolničkom centru „Zvezdara“ u Beogradu, a nakon toga 10 dana u „Merkuru“ u Vrnjačkoj Banji i onda u kućnoj izolaciji. Sve čestitke za moje kolege u Srbiji, rekao je dr Nedeljković. Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović zahvalio se svim građanima Jagodine na pokazanoj disciplini tokom vanrednog stanja