SVILAJNAC- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbija odobrila Projekat izgradnje sistema za navodnjavanje ,,Resavska celina” u Svilajncu, kao i realizaciju još 16 projekata za navodnjavanje na terirotiji Srbije. On je naglasio da je će sistem za navodnjavanje posebno biti od pomoći povrtarima u Svilajncu.  Da podsetimo reč je o navodnjavanju 1.050 hekatara uz reku Resavu, vredan 400 miliona dinara, koji će biti finansiran iz kredita Evropske banke za razvoj. Predhodne tri godine obavljena je regulacija reke Resave uz ulaganje preko 600 miliona. Najveći deo finansiralo je JVP ,,Srbijavode”, bilo je i donacija, pomogla je i Kancelarije za javna ulaganja. Na prvom mestu je bila zaštita ljudi i imovine, a zatim i poljoprivrednog zemljišta.

– Na početku smo drugog velikog projekta, a to je izgradnja novog sistema za navodnjavanje. Ovo je veliki dan za svilajnačke poljoprivrednike koji će moći na jedan novi, organizovan i siguran način da se bave poljoprivredom, izjavio je ranije predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Neophodnost razvoja sistema za navodnjavanje uslovljena je sušama, koje su sve češće i koje poprimaju karakter elementarnih nepogoda.

-Sada ulazimo u razvojni deo, ulazimo u prvu fazu izgradnje koja podrazumeva 1.050 hektara modernog sistema za navodnjavanje koji će doprineti sigurnijoj poljoprivrednoj proizvodnji i dati nadu poljoprivrednim proizvođačima da sa svojim proizvodima budu konkurentniji na tržištu. Nakon toga ,radimo projekat i za drugu fazu i nadam se da on do kraja godine bude gotov. Ovde nije kraj, ako vidimo da postoji još neki problem na teritoriji opštine Svilajnac a da ima veze sa Srbijavodama mi smo tu da pomognemo, rekao je prilikom posete Svilajncu generalni direktor JVP ,,Srbijavode” Goran Puzović.