DESPOTOVAC- Zbog prevencije širenja infekcije koronavirusom 6. Međunarodni Viteški festival despot Stefan Lazarević – JUST OUT biće održan online, bez pubilike i gostiju iz inostranstva, u okolini manastira Manasija kod Despotovca od 28 do 30. avgusta. Najveći viteški festival u Evropi, sa sezonskom posetom od preko 100 hiljada posetilaca, ove godine zaljubljenici u srednji vek i viteške borbe moći će da prate online na društenoj mreži facebook na stranici Just out festival u live prenosima najznačajnijih momenata, kao i odloženim video snimcima. Posetiocima nije dozvoljen pristup u Viteško selo gde su postavljene filmske scenografije i gde će se održati borbe vitezova. Preko 100 učesnika viteških družina iz Srbije dočaraće svojim umećem atmosferu srednjevekovnih  turnira, ali neće izsotati lepe dame srednjevekovnim haljinama i radionice.

– Ranijih godina je sa nama bilo 1.000 učesnika iz evropskih zemalja i celog sveta, ali ćemo ostati u interakciji sa njima online i na društvenih mreža. U petak će biti emitovane izjave stranaca koji žale što ne mogu da prisustvuju festivalu. Na taj način ćemo pokuštati da održimo u svest učesnika i publike o festivalu. Na otvaranju će biti dodeljena nagrada Heroj godine, a to su naši stalni učesnici iz Francuske Žan Pjer Moris i Zorica Erić koju su u julu  doneli pomoć u hrani i medicinskoj opremi despotovačkom Crvenom krstu vrednu 25.000 evra, najavio je direkor festivala Vladimir Blagojević.

Otvaranje festivala u petak i borbe u subotu biće prikazane na društevnim mrežama uživo, kao i video materijal.

– Pored borbi, na društvenim mrežama biće prikazane radionice mozaika, kaligrafije, obućar, tkač, kovač, sve kao i predhodnih godina uz streličarsko dvorište. Možda scene borbi budu snimane u šumi, simulacija napada na tvrđavu. Posetioci neće moći da uđu u Viteško selo zbog mera prevencije širenja korona virusa, rekao je Blagojević