PARAĆIN-Simboličnim iznošenjem velike fotografije pokojnog premijera Zorana Đinđića iz kabineta izvršena je primoredaja dužnosti predsednika opštine Paraćin između Saše Paunovića i Vladimira Milićevića iz SNS, kome je predat izveštaj Opštinskog veća o kompletnom stanju u Opštini Paraćin. Paunović je najavio da će osnovati novu političku organizaciju na lokalnom nivou i nastaviti opozicioni rad kao odbornik u SO Paraćin.

-Bolje bi bilo da je ranije formirana lokalna vlast, više stvari smo mogli da uradimo, mislim da bi budžet bio mnogo bolji, odnosno krenuli bi mnoge stvari da radimo. Prva stvar biće utvrđivanje realnog stanja budžeta po upravama i sa čime baratamo. Posle toga, uslediće izmene budžeta da bi mogli da sačuvamo likividnost i dobijemo mogućnost da krenemo sa stvarima koje smo zamisli da uradimo. Zamislili smo puno stvari, čeka nas ogroman posao. Neće biti lako, očekivanju su velika, na nama je da ta očekivanja i ispunimo. Borićemo se kao lavovi. Imamo dobar tim mladih, ali i iskusnih ljudi. Nećemo se tek tako predati, mislim da ćemo u naredom periodu preporoditi Paraćin. Neće to biti sutra, za vreme prvog mandata pokrenućemo velike stvari. Prve stvari su pripremljene, odobrena su sredstva, a to su projekti vezani za rekonstrukciju OŠ Radoje Domanović, Opšte bolnice i Centra za socijalni rad. Dugo se radilo na projektima i nije mi jasno zašto izrada dokumentacije traje po tri godine. Radićemo na tome da brzo završavamo projekte, jer samo tako možemo da dobijemo sredstva države. Sve uprave radiće na projektima i tako razvijamo Paraćin, rekao je Milićević posle primoredaje dužnosti.

SNS je u Paraćinu u  koaliciji sa SPS i GG Zdrava priča, koji su i u predhodnom mandatu bili deo vlasti koju je predvodio Paunović.

-Nameravamo da osnujemo političku organizaciju, jer je ,,GG Saša Paunović – Sigurno napred” svoju misiju završila, ja neću biti kandidat za predsednika opštine u budućnosti, ali biću tu da kao odbornik i član te nove političke organizacije učestvujem u političkom životu Paraćina, a u saradnji sa drugim organizacijama i Srbije. Ta politička organizacija biće otvorena za sve koji žele da se bore za promene u Srbiji, jer bez toga nema promena ni u Paraćinu. Organizacija će raditi po demokratskim principima, na osnovu izbora i odlučivanja demokratskim putem. Imaće kao osnovu program koji smo predstavili na ovim izborima, a kada je reč o državnim pitanjima podržaćemo i pridružićemo se onim političkim snagama koje traže promene u Srbiji u smislu demokratizacije društva, vraćanja stvarne slobode izbora, vladavine prava, zakona koji treba da važe jednako za sve i želimo novu zemlju koja će biti član EU u budućnosti, najavio je Paunović.

On je objasnio da je reč o novoj GG u tehničkom smislu.

-Stanje budžeta u Paraćinu je isto kao u drguim lokalnim samoupravama u Srbiji u doba korone. Ministarsto finansija nam ove godine prvi put nije dalo saglasnost na zaduženje za kapitalne investije, iako ispunjavamo sve zakonske uslove  i mislim da je to politička odluka. Nova vlast ne bi trebalo da ima problema oko dobijanja saglasnosti i time se sve rešava u radu opštine. Ove godine smo potrošlili 66 miliona dinara manje, dakle, iako su bili izbori, mi smo bili štedljivi. Korona je uticala na prihode. Pored toga, postoji mogućnost da Vlada Srbije pomogne novu vlast iz tekuće budžetske rezerve sa sredstvima čija bi visina bilau nivou davanja države opštini Despotovac. Takođe, za kapitalne investicije moguće je odlaganje plaćanja za sledeću godinu, predložio je Paunović modalitete rešavanja problema.

GRAĐANI IZABRALI NOVU VLAST

-SNS je osvojila vlast u Paraćinu,nisu je dobili na izborima. Uz pomoć juriša na opštinu, uz pomoć rudara koji su dovođeni da protestuju isped opštine, pretnji i pritisaka, zloupotrebe državnih institucija, političkih hapšenja i uništavanja ljudskih života. Lažnih vesti u medijima. Masovna kupovina glasova za vreme korone, pretnje preduzetnicima i ljudima iz drugih političkih stranaka. To nije bio fer i korektan izborni proces, ali mi smo pristali na takva pravila, zato smo priznali izborni poraz. Zato nema nikakve dileme. Drugi momenat zašto smo priznali izborni proaz u ovakvim uslovim je zato što su građani u Paraćinu imali izbor, znali su da postoji druga strana i druga opcija, da postoji drugačiji politički program od pretnji i podmićivanja, ali su svesno izabrali to što su izabrali i sa tim će živeti narednih godina. To je sloboda izbora građana koji su odlučili tako da glasaju. Ja ću biti opozicioni odbornik u skupštini. Ovo nije moj politički kraj, biću u lokalnoj skupštini. Podsećaćemo lokalnu vlast na obećanja, podržaćemo one odluke koje su vezane za naš predizborni program. Glasaćemo protiv odluka koje idu u korist tajkunima koji vode sada lokalu vlast u Paraćinu. Ljudi koji su izabrani da formalno sprovode vlast su njihovi delegati, to je opšte poznato. Zalagaćemo se da o Paraćinu odlučuju Paraćinci, protiv toga smo da se o svemu odlučuje u centrali neke stranke. To je velika razlika između nas i onoga što je vodeća politika u Paraćinu i Srbiji. SNS smatra da smo mi maloletni građani koji trebaju da imaju staratelja iz Beograda, istakao je Paunović.