ĆUPRIJA- Nazapamćen skandal potresa ćuprijsku prosvetu ovih dana. Naime, učitelj područne škole  pedesetogodišnjak uz domaći zadatak roditeljima na viber grupi poslao fotografiju svog polnog organa. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštavaju da je ,,u skladu sa procedurama  obavešteno o događaju u Osnovnoj školi ,,13. oktobar” u Ćupriji i direktor škole je pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenog u kome se utvrđuju sve činjenice i  odgovornost”. Jedan od roditelja podneo je prijavu policiji, koja je prosleđena na ocenu Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal. Učitelj je suspendovan, škola je protiv njega pokrenula disciplinski postupak.

-Slučaj se dogodio 27. oktobra u popodnevim satima. Obavestio me roditelj da je na viber grupi puštena fotografija sa neprimerenim sadržajem, odmah sazvao sam roditelje, pokazali su mi fotografiju. Suspendovao sam učitelja i pokrenuo disciplinski postupak. Definitivno je prekršio neka pravila. Učitelj ne poriče, nije hteo i nije imao nameru, odmah je obrisao taj sadržaj. Nije namerno to poslao. U sklopu domaćih zadataka i dve, tri fotografije uletela je i ta. Kliknuo je fotografiju greškom, nije ni primetio, ali posle pola sata kada je proverio i uvideo je grešku odmah obrisao. Zvao je roditelje i izvinjavao se, bilo mu je neprijatno, kaže direktor OŠ ,,13. oktobar” Marko Đurić.

Roditelji dece ukazali su na taj slučaj direktoru, nisu bili uznemireni, ali su negodovali. Roditelji su se složili da se učitelj udalji iz nastave, neki su bili pomirljivi i puni razumevanja, neki su tražili sankcionisanje i udaljavanje iz škole.

-Škola je odreagovala u skladu sa zakonima i propisima. Tu postoji povreda zabrane. Čovek radi više od tri decenije u prosveti. U njegovom slučaju evidentna je greška u baratanju savremenim tehnologijama, slabo se snalazio sa novinama i zbog se žalio kolegama. Nije imao nameru, ali takav sadržaj ne bi trebao da ima u telefonu. Fotografija je sačuvana kao dokaz u postupku, on to nije porekao da se desilo. Nije video kada je kliknuo, kada proverio odmah je obrisao, ali fotografija je stajala pola sata. Zna da je pogrešio, ističe Đurić.

Disciplinski postupak može da traje do 6 meseci, drugi učitelj je angažovan. Škola je obavestila Školsku upravu i policiju.

-Neprikladan sadržaj nije došao do dece, nisu imala pristup, to je viber grupa za roditelje. Kolege su u šoku i iznenađeni, neprijatna je situacija, utiče na renome škole, ipak je reč o prosveti. Neki kažu da prosvetari koriste privatne telefone za službene potrebe, škola nije obezbedila aparate. Međutim, imamo precizna uputstva, preporuka Ministarstva je da se aktiviraju viber grupe zbog komunikacije sa roditeljima, kako ne bi dolazili u školu. Treba da se vodi računa šta je u telefonu i šta se prosleđuje, podseća Đurić.

Učitelj nije želeo da odgovori na pitanja novinara, ljutito je odbio takav predlog. Inače, u istoj školi radi i njegova supruga sa kojom ima troje dece. U Ćupriji je poznat po javnim nastupima.

foto: google