PARAĆIN- Situacija sa koronavirusom u Paraćinu je teška kao i svuda, jer apsolutno ne pada broj hospitalizovanih pacijenata. Na lečenju u bolnici je 75 pacijenata sa obostranom upalom pluća, svi zahtevaju kiseoničku potporu, intubirana su 4 pacijenta i 6 na respiratoru. Srednje teška i teška klinička slika karakteriše pacijente.

-Imamo 14 kliničkih i 2 transportna respiratora, trenutno je zauzeto 10. U redovnom radu,ranije, trošili smo tonu kiseonika za mesec, a sada 1,3 tone za 24 sata. Imali smo sreću da pre nekoliko meseci povećamo protok kiseonika uz pomoć Ministarstva zdravlja sa 2,5 na 5 bari u centralnom razvodu gasova. Imamo 60 kiseoničkih mesta, što nije slučaj u ostalim bolnicama. To je spasilo pacijente. Potrošnja kiseonika je ogromna, kaže direktor Opšte bonice dr Saša Bacić.

U paraćinskoj bolnici za kovid pacijente opredeljeno je 80 kreveta, ali postoji mogućnost proširenja  na hirurgiju i ortopediju.

-Kovid pacijenti su na Internom i Grudnom odeljenju, kao i koronarnom. Maksimalno smo imali 81 pacijenta, razmišljali smo tada da proširimo kovid na fizikalnu medicinu. Od 12. marta traje borba zdravstvenih radnika, nije bilo dana bez kovid pacijenata. Izvršili smo preraspodelu kadra sa drugih odeljenja u kovid. Najveći teret podnosi osoblje Grudnog odeljenja i anestezije, pored lekara i tehničara, tu su spremačice i servirke koji zajedno ulaze u kovid. Veliki posao se završava timski, napominje dr Bacić.

U Paraćinu je 16 zdravstvenih radnika bolnice kovid pozitivno, svi su na kućnom lečenju. Preraspodelom se pokušava da se odmore zaposleni, ali iscrpljenost i umor su prisutni.

-Ako se ne zaravni kriva, čekamo osmu nedelju, mi ne znamo šta ćemo da radimo. Građani trebaju da imaju obzira prema zdravstvenim radnicima, da se pridržavaju svih upozorenja, fizičke distance, najveći problem je boravak većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, poručuje dr Bacić.