JAGODINA- Ekološke organizacije i građani blokirali su danas saobraćaj na raskrsnici puta Jagodina-Kragujevac – Rekovac, lokacija Rakalj. Policija nije dozvolila da se okupi veći broj građana, jer je iz pravca  Jagodine i Rekovca neosnovano zaustavljala, legitimisala, pretresala, testirala putnike u vozilima. Protest je održan zbog usvajanja spornih Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji.

-Nismo ni sanjali da će ,,jednopartijska” Skupština doneti ovakve zakone, koji ugrožavaju svakog stanovnika Srbije. Što se tiče istraživanja litijuma, zašto smo i osnovali ekološku organizaciju, u Jagodini još nema radova, ali poučeni situacijom u Jadru jasno nam je šta nam se sprema, ukoliko zakoni prođu i ukoliko se neko pojavi. Sama Uprava Grada Jagodina na nas ne vrši pritisak zbog našeg angažovanja, dobili smo dokument u kome stoji da se lokalna uprava protivi i da se ne slaže sa istraživanjima.  Ali mi znamo da dozovle za istražne radnje daju ministrastva, kazala je professor Ilijana Čutura.

Licenca za istražne radnje na teritoriji Jagodine nosi naziv Siokovac, koji ima nekoliko stotina stanovnika na Crnom vrhu, ali istražno područje je površine 100 kvadratnih kilometara.

-Ljudi nisu svesni da su sela gde žive na istražnoj mapi. Reakcije stanovništva su oprečne, ali mi smo im predočili. Uloga Ekobrigade u ovom trenutku je da pružimo relevantne informacije, a na njima je da donesu odluku, zaključila je ona.