SVILAJNAC- Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre predvodio je 20 ambasadora država članica EU prilikom današnje posete Svilajncu. On je podsetio da je EU od 2014. godine investirala u infrastrukturu Svilajnca 15 miliona evra.

– Svilajnac primer kako Evropska unija i Srbija mogu da stvore dobre uslove za lokalni razvoj. Ovo je priča o uspehu, koja pokazuje da ukoliko svi zajedno radimo, EU, države članice, opštine i Vlada Srbije, možemo puno toga da postignemo. Sarađujemo u raznim sektorima, poput socijalnog, u okviru koga se grade stambeni objekti za osobe kojima je neophodno, u oblasti obrazovanja, za šta je najbolji primer Prirodnjački centar Srbije, kao i u oblasti kulture, ali i ekonomije, u okviru koje se izrađuju pristupni centri za industrijske zone. Sve što je urađeno korisno je za stanovništvo, a istovremeno je privuklo druge investicije, jer kad govorimo o EU, nije reč samo o Evropskoj komisiji, već postoje i bilateralni projekti država članica, a bitan je i privatan sektor, koji je odlučio da je ovo dobro mesto za razvoj njihovog poslovanja, rekao je Žiofre.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović je naglasio da ovako „visoka“ delegacija nikada nije posetila Svilajnac, što je veliko priznanje u njegovoj političkoj karijeri, ali i priznanje za ceo grad. Naveo je da je EU uložila u Svilajncu 16,5 miliona evra u sanaciju infrastrukturu i regulaciju Resave. Saradnja sa privredom EU je, takođe, za primer.

– Svilajnac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ostvaruje suficit u ekonomskoj razmeni. U EU je plasirano robe u vrednosti 146 miliona dolara, a suficit je iznosio 5,5 miliona dolara. U industrijskoj zoni u Svilajncu posluju četiri nemačke kompanije, koje se bave elektronikom i koje zapošljavaju oko hiljadu radnika. Tu je i italijanski „Ariston“, dve firme iz Švajcarske, od kojih je jedna najveći proizvođač kornišona na Balkanu i koja je nedavno dobila partnera iz Austrije. Nova investicija iz Slovenije treba da bude izgrađena u novoj Zoni privređivanja, istakao je on.

Ambasadori su posetili Prirodnjački centar Srbije, gde im je direktorka Prirodnjačkog centra Srbije Sara Rajčić kazala da je reč o lideru naučnog turizma koji godišnje obiđe 100 hiljada posetilaca. Zatim su prisustvovali koncertu KUD „Kušiljevo“ u Domu kulture u selu Kušiljevu, gde je EU uložila 150 hiljada u rekonstrukciju objekta.