Veran Matić o opstrukciji u istrazi ubistva Milana Pantića – Ključno otvaranje nove istrage o privatizaciji paraćinske Cementare

JAGODINA- Pomaka u slučaju procesuiranja i kažnjavanja ubica Milana Pantića, dopisnika “Novosti” iz Jagodine, nema, a da bi se predmet rešio, potrebno je otvoriti novu istragu u slučaju privatizacije cementare u Novom Popovcu, o kojoj je Pantić pred smrt pisao. Ovo bi, u najkraćem, bio stav Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, uoči 21. godišnjice ubistva našeg kolege.

Potrebno je, kaže Matić, sagledati sve namerne ili nenamerne propuste u predmetu cementare Popovac, počevši od uviđaja, pa do okončanja istrage u vezi sa akterima privatizacije. Javnost zaslužuje odgovor zašto je istraga obustavljena u vezi sa svim krivičnim delima koja su stavljena na teret osumnjičenima.

– U tom predmetu je bilo dosta materijala da se kvalitetno sprovede istraga i dođe do rezultata. Da li ima zakonske mogućnosti i prostora za novu, ne možemo dati odgovor, to mora da učini Republičko tužilaštvo. Javnost zaslužuje da zna zbog čega ništa nije urađeno povodom dodatnih dokaza dostavljenih 2013 – kaže Matić.

Što se tiče samog čina ubistva Pantića, sva saznanja do kojih je došla Radna grupa MUP, dostavljena su postupajućem tužiocu u Jagodini. Ovo tužilaštvo je otvorilo istragu, koja još traje.

– Saslušan je veći broj osoba koje su imale određena saznanja, ali je protok vremena dug, pa su i sećanja određenih svedoka izbledela. U suštini, oni potvrđuju početna operativna saznanja da je novinar Milan Pantić tražen u svom rodnom selu i da su se intenzivno interesovali gde živi. Na mestu gde je živeo uočena su N. N. lica neposredno uoči i nekoliko dana pre samog ubistva. Pomaka u istrazi nema iz više razloga, a najvažniji je uviđaj, koji nije ni rađen. Tek naknadnim uviđajem, kada je već bilo narušeno lice mesta, pristupilo se pronalaženju i fiksiranju tragova. Stanari su već bili oprali krv. Da se u samom startu uradio kvalitetan uviđaj, pronašli bi se materijalni tragovi i sada bi osobe za koje znamo da su učestvovale u ubistvu, bile procesuirane – decidiran je Matić.

Ipak, Radna grupa MUP-a došla je do osumnjičenih. Jedan nije prošao poligraf, a njegov fizički izgled u vreme počinjenog dela podudara se sa foto-robotom načinjenim neposredno posle zločina. Drugi, osumnjičen za saizvršilaštvo, nije bio pogodan za poligrafisanje.

– Kada je rađena istraga za ubistvo Slavka Ćuruvije, imali smo punu saradnju sa nadležnim tužiocem. U ovom slučaju imamo veoma malu proaktivnost nadležnog tužioca i više puta odbijanje Tužilaštva za organizovani kriminal da se uključi na bilo koji način. To uključivanje može da bude i ekspertsko, jer TOK ima najkvalitetnije stručnjake. Problem je što će najiskusniji istražitelji u ovom predmetu u skorije vreme u penziju i bojim se da će posle toga predmet otići u arhivu – kaže Matić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *