Teroristički napadi na goloruke vojnike JNA u Slovenije pre 31. godinu su zaboravljeni, samo roditelji ubijenih vojnika i njihovi bivši klasići sa gorčinom se sete tih dana i nepravde koja se zatim dogodila jer niko nije osuđen za masakre. Niko iz tadašnjeg slovenačkog rukovodstva nije odgovarao za počinjene zločine u desetodnevnom ,,ratu”, gde je vojnicima bilo zabranjeno da nose municiju za ličnu zaštitu prilikom izvršavanja zadataka van kasarni, a teritorijalci su ih bukvalno streljali. Istu, ako ne veću odgovornost od zlikovaca, imaju generali JNA koji su takva naređanja izdavali.   Slovenački krvavi tragovi u desetodnevnom ratu protiv JNA nisu zaboravljeni. Rat u Sloveniji je počeo 27. juna, a okončan 7. jula 1991, sklapanjem sporazuma. Tada je počeo definitivni raspad SFRJ. Tokom krvavih dana poginula su 44 vojnika JNA, od kojih su mnogi bili mlađi od 20 godina, a ranjeno ih je 180.

Zločinci bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, komandanti teritorijalne odbrane Janez Slapar i Franc Anderlič su na slobodi. Pravda nije zakucala na njihova vrata. Zato Slovenci sude bivšim oficirama JNA, oni koji su pogazili zakletvu su odlikovani.

Teroristi pod oznakama teritorijalaca krvožedno su kidisali na golobrade mladiće na odsluženju vojnog roka u JNA. Prva žrtva u borbama za vojni aerodrome u Cerklju bio je padobranac 63. Brigrade Dragan Rodić Barba iz Rijeke. Napad na aerodrom je teroristički čin.

SLOVENAČKI ZLOČINI BEZ PRAVDE

ZA obračun sa JNA, slovenačko rukovodstvo je izradilo plan pod imenom “Nabava”. Podrazumevao je:

* Isključenje vode i struje u zgradama u kojima su živele porodice starešina JNA i u kasarnama, otvaranje vatre na pripadnike i objekte JNA.

* Formiranje logora, i to: logor rudnik “Dol” pri Hrasniku, gde su zarobljene starešine i njihove žene i decu dovozili i, vezane, spuštali u rudnička okna puna vode.

* Logor “Kralj” – 40 vojnika su razdvojili po nacionalnoj pripadnosti – a onda je nastalo sadističko iživljavanje nad mladićima Srbima, Makedoncima i Crnogorcima.

* Vojniku na straži Milanu Tanaskoviću prišao je slovenački policajac i zatražio da zapali cigaretu, a onda mu mučki, dok je ovaj vadio upaljač, na prevaru, pucao u stomak.

* Aleksandar Milošević, potporučnik JNA iz Lebana, posle ranjavanja smešten je u sanitetsko-transportno vozilo sa oznakom Crvenog krsta, ali je i na njega dejstvovano tromblonom. Svi u vozilu su poginuli.

* Na graničnom prelazu Holmec streljani su vojnici Antonije Šimunović, Zoran Ješić i Goran Maletić, koji su u rukama držali beli čaršav. Deo događaja je zabeležila austrijska državna televizija ORF.

* Slovenačka teritorijalna odbrana 27. juna uveče oborila je prvi helikopter JNA. Žrtve su bili piloti čiji je zadatak bio da prevoze hleb pripadnicima JNA u blokiranoj kasarni. Helikopterom je upravljao Slovenac, kapetan Anton Merlak.

* Kod LJubljane je 28. juna oboren helikopter Mi-8, kada su nastradali kapetan Milenko Jorgić, poručnik Eldin Hrapović i vodnik Miroslav Šandor. Tadašnji ministar za informisanje Slovenije i doskorašnji izvestilac EU Jelko Kacin odbio je da preda tela poginulih pilota. Deset dana tela su bila izložena ispred zgrade državnih organa Slovenije.

KUČAN PRIZNAO DA JE NAREĐIVA ZLOČINE

Kučan je kao predsednik Slovenije izdao naređenje za blokadu graničnih prelaza, na šta ga je dokumentom podsetio i Slobodan Milošević, kada je ovaj svedočio protiv njega u Hagu.

Na strani 20934. sudskog spisa sa suđenja Miloševiću nalazi se priznanje Kučana da je izdao naređenje koje je prouzrokovalo zločin ispred graničnog prelaza Škofje kod Kopra. Tamo su metkom u potiljak ubijeni vojnik Nedžmedin Osmani, civilno lice Branko Sedlar i kapetan Slobodan Pantelić.