JAGODINA- Između dva vikenda, drugog i trećeg, iz sastava ženske reprezentacije Srbije u odbojci grubo je uklonjena Sara Lozo (25) iz Jagodine, razlog je banalan Liga nacija se igra u Kanadi koja ne priznaje rusku vakcinu protiv korone. Čak i da je primila ,,odgovarajuću” vakcinu ne bi mogla da uđe u Kanadu jer je prva bila sputnik, odnosno reč je tvrdoglavom pridržavanju ,,striktnih” pravila. Ona se posle utakmica u Brazili vratila u Srbiju, dok je njeno mesto zauzela mlada Mina Mijatović.

-Žao mi je, ali to je situacija koja nema veze sa sportom, čak ni sam zdravstvenim propisima. Odbojkaški savez Srbije nije mogao da podnese zahtev za moju vizu, jer sam primila rusku vakcinu..Takođe i da sam posle dve doze ruskih vakcina primila neku drugu,koja je odobrena u Kanadi,  ne bih mogla da dobijem vizu, zato što na papiru piše da je prva doza bila sputnik, priča Sara koja ne gubi nadu da ove godine sa repezentacijom Srbije nastupi u finalu Lige nacija i svetskom prvenstvu, te osvoji dugo očekivanu prvu medalju sa Srbijom.

Reč je administrativnim preprekama koje nisu svojstvene sportu, ali ni zdravstvenim propisima.

-Generalno mislim da nije u redu sa se onemogućuje kretanje ljudima zbog izbora vakcine, što je čisto politička odluka. I ona škodi svima a pogotovo nama sportistima. Ako Rusi i Kinezi zabrane zapadne vakcine, onda smo definitivno u velikom problemu jer moramo da se opredelimo po političkoj liniji gde ćemo da igramo, što nema nikakve veze sa sportom i životom. Setimo se Novaka Đokovića s jedne i svih drugih sa druge strane, koliko je samo tu bilo nepravde. Ali šta je tu je. Ovu pauzu ću iskoristiti da se spremim za narednu fazu takmičenja ali će mi svakako faliti utakmice, ne predaje se jagodinska hercegovka tako lako.

Sara Lozo je tokom prve dve nedelje Lige nacija bije jedna od najbolji odbojkašica Srbije, ali utakmice trećeg vikenda neće igrati. Selektor Danijele Santareli je oduševljen njenim igrama, međutim državna politika je Kanade je jača od sporta. Pravila za ulazak u Kanadu su oštra, odnosno još rigoroznija nego u Australiji i u slučaju Novaka Đokovića koji nije vakcinisan. Sara Lozo je proteklu sezonu igrala u Rusiji i primila je tamošnju sputnik vakcinu protiv korone i u slučaju Kanade to je automatska diskvalifikacija za vizu za sportsko takmičenje.

Srbija će tokom treće sedmice, od 28. juna do 3. jula igrati u Kalgariju protiv Nemačke (sreda, 29. jun – 1.00), SAD (petak, 1. jul – 4.00), Kanade (subota, 2. jul – 4.00) i Japana (nedelja, 3. jul – 1.00). U Kalgariju će još igrati Holandija, Belgija i Turska.

Seniorke Srbije u Ligi nacija 2022. u grupnoj fazi neće igrati sa Kinom, Dominikanskom Republikom i Poljskom.

Na Finalnom turniru će igrati 8 reprezentacija, a takmičenje počinje od utakmica četvrtfinala.

Finalni turnir u konkurenciji odbojkašica odigrati od 13. do 17. jula u Ankari, u Turskoj.

Foto FIVB