REKOVAC- Odbornici SO Rekovac su pre osam meseci doneli odluku o izradi novog Prostornog plana koji predviđa zabranu istraživanja i kopanja ruda, ali lokalna izvršna vlast je to opsturirala jer nije obezbedila sredstva za izradu tog dokumenta. U međuvremenu strani investitori nastavili su, prema dozvoli nadležnog ministarstva, rad na istraživanju  litijuma i bora, ali i uputili meštanima Levča zahteve za isplatu 140 hiljada evra zbog pričinjene štete, jer su oni navodno onemogućavali istraživanja, pretili izvođačima radova…. Zbog najave novih istraživanja predsednik lokalnog Saveta za ekologiju i zaštitu životne sredine Zoran Radojičić sazvao je sednicu tog tela, ali i NVO i čelnike opštine predvođene predsednikom dr Aleksandrom Đorđevićem.

-Predsednik nas je informisao da u budžetu nema para za izradu novog Prostornog plana, a da je prošle godine budžetska rezerva potrošena za druge namene umesto za izradu tog dokumenta. Za ovu godinu nisu predviđena sredstva za taj posao. Donet je  zaključak da se izvrši rebalans budžeta u avgustu i ukoliko ga prihvati Ministarstvo finansija obezbedićemo sredstva za izradu novog Prostornog plana opštine koji predviđa zabranu istraživanja i kopanja ruda. Pored toga, dogovorili smo se da se zahteva zabrana svih istražnih radnji i kopanja do usvajanja novog Prostornog plana, kao i da se građanstvo obavesti da ne prodaje zemlju u tu namenu, rekao je Radojičić.

 

Predstavnici neformalne grupe građana “nEKO brine za Levač” i levački privrednici na sastanku su ponovili stavove iza kojih, kako kažu,  i dalje čvrsto stoje i koji su zvanično predati na pisarnici.

– Lokalna vlast i dalje gubi vreme umesto da stane u zaštitu svojih građana i ne dopuste da strane kompanije ovaj raj pretvore u rudnike i jalovišta. Stav Levčana je jasan: LITIJUM U LEVČU-NE, stoji u objavi na društevnim mrežama.

Do dvojice meštana Dragova kod Rekovca stigla je opomena pred utuženje od advokata firme Balkan istraživanja Radivoja Vučićevića. Obrazložio je da su ovom privrednom društvu bila onemogućena geološka istraživanja litijuma i bora i da je pretrpelo štetu. Aktivisti ističu da takve tvrdnje nisu potkrepljene argumentima i da su „neprofesionalne i amaterske“, kao i da je to pritisak australijske kompanije Balkan Mining and Minerals.

U opomeni pred utuženje upućenoj stanovnicima sela Dragova u opštini Rekovac, od njih se potražuje 140 hiljada evra zbog štete koju su navodno pretrpela Balkan istraživanja, registrovana na Novom Beogradu.

Advokat navodi da su meštani onemogućili geološka istraživanja u Rekovcu i prouzrokovali zastoj te da je firma morala da plaća penale.

Balkan MM istraživanja su nosilac odobrenja za geološka istraživanja litijuma, bora i pratećih metaličnih mineralnih sirovina na području Rekovca, stoji u opomeni. Navedeno je da je, osim uzimanja uzoraka zemljišta za analizu, planirano istražno bušenje.

Od meštana se traži da navedeni dug izmire u roku od 15 dana od prijema opomene pred utuženje.

Vučićević je napomenuo da će se nakon završetka postupka finansijske revizije u Australiji i Srbiji obratiti sa novim zahtevom za nadoknadu štete iskazanu u padu vrednosti akcija na berzi u Sidneju.