JAGODINA- Temelji prvog manastirskog hrama, u Eparhiji Šumadijskoj i uopšte u Srpskoj Crkvi, posvećenog prepodobnom Pajsiju Svetogorcu osveštani su prošle subote,  23. / 10. jula, u Šuljkovcu nadomak Jagodine.

Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan osveštavši temelje prineo je besedu povodom ovog značajnog čina, između ostalog rekavši:

Neka je srećan ovaj dan, neka je blagosloven, neka Sveti Otac Pajsije pomogne da ovo delo bude završeno i eto Bogu hvala, ovo je prvi hram, prva Crkva u našoj eparhiji a i šire, koja je posvećena Svetom Pajsiju. Pa eto i mi u nečemu da budemo prvi, ali taj koji je prvi on treba da vodi računa da ne bude i poslednji. Onaj koji je prvi, njemu je dato mnogo ali zato mora da čuva to što mu je dato, da čuva sebe u molitvi, da čuva sebe u poslušnosti. Da nikada ne sme hrišćanin, pop ili vladika da zamišlja “evo ja sam sada pop ili vladika pa možeš da činiš to i to”. Možeš. Svi mi možemo da činimo šta hoćemo ali da li nam je to bogougodno? Kao što kaže Apostol Pavle: “Sve mi je korisno ali mi nije sve na korist”. E tu je hrišćansko, braćo i sestre, da mi proveravamo šta je ono hrišćansko u nama, da li su naša dela hrišćanska. Mi možda vršimo neka dela i mislimo da su hrišćanska a nisu. A kako ćemo da proverimo? Crkvom, Jevanđeljem, Hristom, Svetiteljima i opet ponavljam, smirenjem i poslušnošću.

Preuzeto sa https://www.eparhija-sumadijska.org.rs/