DESPOTOVAC-U porti manastira Manasija sinoć su otvoreni 30. Dani srpskoga duhovnog preobraženja.

Posle 15 godina manifestacija je vraćena mesto gde izvorno i pripada u manastir uz skute zagrobne zadužbine Despota Stefana Lazarevića, čiju slavu pronosi već tri decenije. Odlukom Programskog saveta DSDP Povelje manifestacije dodeljene su akademicima Dragoslavu Mihailoviću i Zlati Bojović, posthumno dr Milanu Šikanji, Radi Stijović, Mirku Miletiću, Slobodanu Štetiću, Marini Spasojević, Goranu Milojkoviću, dok su zahvalnice uručene monaštvu Manastira Manasija i Institutu za srpski jezik SANU.

-Manifestacija koja je pokrenuta pre 30. godina je u slavu Manasije i njenog ktitora Despota Stefana Lazarevića. Manasiju je pre 6 vekova podario Despot Stefan ovom kraju i ona je nešto najvrednije  što imamo. Despotovac decenijama čini sve kako bi se dostojno odužio velikom srpskom vladaru, tome u prilog govori ediciaja od 30 zbornika sa Naučnih skupova sa 400 saopštenja naših naučnika o Manasiji, Despotu ,srednjem veku i srpskom jeziku, rekao je predsednik te opštine Nikola Nikolić.

-Ideja o duhovnom preobraženju bila je polazište celog ovog duhovnog poduhvata, a objedinjavala je Manasiju, Despota Stefana, resavsku školu, srpsku školu… prve DSDP otvorio je akademik Miroslav Pantić. Članovi prvog programskog odbora bili su Radoslav Račić, akademik Dragoslav Mihailović, akademik Pavle Ivić, vladika braničevski Sava, Đoko Stojčić, Milivoje Lazić, Svetozar Stijović, Branislav Brmbolić, Miroslava Avramović i Vladimir Jovanović, podsetila je akademik Zlata Bojović, predsednik Programskog saveta DSDP.

U nastavku programa duhovne muzike nastupio je Hor hrama Svetog Đorđa na Čukarici kojim je dirigovala Emilija Milin. Naučnim skupom i promocijom Zbornika radova počeo je drugi dan DSDP, u nastavku će u Centru za kulturu u 19 sati biti otvorena izložba slika Slobodana Štetića, a od 20.30 u hali sportova biće održan koncert Kaliopi Bukle sa bendom