Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Svetog manastira Hilandara primio je 19. septembra u Zadužbini Hilandara u Beogradu stipendiste manastira Hilandara Biljanu Čekić, Bogdana Ivanovića i Pavlinu Radovanović, sa roditeljima. Prijemu su prisustvovali i Maša Pavković sa porodicom, Danijela Vasilijević i Nikolina Đujić iz fondacije Humana srca, srpska majka Petra Kostić sa Kosova i Metohije kao i koordinator za dobrotvorni rad Manastira Hilandara, Miloš Stojković.

Kao izraz zahvalnosti i molitvene podrške manastira Hilandara, iguman Metodije je i ove godine uručio stipendiju Biljani Čekić, koja je pred malim ekranima oživela lik male Dare iz Jasenovca i doprinela da se sa stradanjima Srba, Jevreja i Roma, u ustaškim logorima smrti, na prostoru gde Biljana i danas živi, upozna šira javnost.

Bratstvo manastira Hilandara je u želji da pomogle pri daljem školovanju, nastavilo  da stipendira i Bogdana Ivanovića, sina pokojnog Olivera Ivanovića, kao izraz zahvalnosti njegovom postradalom ocu koji je pomagao srpske svetinje na Kosovu i Metohiji i neumorno se borio za očuvanje srpskog naroda na tim prostorima.

Iguman Metodije je stipendiju za dalje školovanje uručio i učenici sedmog razreda  Pavlini Radovanović, zadivljujuće nadarenoj umetnici iz Orahovca. Ona je ovom prilikom igumanu i prisutnima u Zadužbini Hilandara sa puno emocija otpevala nekoliko pesama sa Kosova i Metohije.

Odluka manastira je da se ova talentovana deca stipendiraju do kraja njihovog školovanja.

Posebnu pažnju je pobudio divan i human gest osamnaestogodišnje Maše Pavković, koja se odrekla proslave svog osamnaestog rođendana u korist dece sa Kosova. Iguman Metodije je blagoslovio ovo njeno plemenito delo i njen dalji rad.

Majkama sa Kosova Petri Krstić i Slobodanki Kostić, nad čijim su članovima porodice pripadnici OVK počinili zverske zločine, iguman Metodije je uručio novčanu pomoć. Petri Krstić je ubijeno ukupno četrnaest članova porodice, uključujući i dva sina, dok su Slobodanki Kostić ubijeni dva sina i sestrić u jednom danu. Manastir Hilandar će nastaviti finansijski da brine o ovim dvema staricama koje sad žive kao raseljena lica u Srbiji, bez svojih najmilijih i bez mogućnosti da se vrate svojim domovima.