CENTAR ZA SOCIJALNI RAD „SVILAJNAC“ OBELEŽIO DAN BORBE PROTIV NASILjA NAD ŽENAMA

SVILAJNAC-Centar za socijalni rad „Svilajnac“ obeležio je danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, akcijom koja ima za cilj podizanje svesti o ovom društvenom problemu.

Direktorka Centra za rad „Svilajnac“ Monika Petronijević istakla je da se 25. novembar još od 1981. godine  koristi kao podsetnik da se pomogne svim onima žrtvama koje trpe nasilje:

„Trudimo se da transparentno i otvoreno razgovaramo sa našim sugrađanima o prisutnosti ovog problema. Statistika kaže da su na teritoriji opštine Svilajnac 80% ukupnog broja žrtava nasilja osobe ženskog pola, pa ovim aktivnostima pokušavamo da, osim podizanja svesti, i osnažimo žene da prijave nasilje. Procedura za prijavu nasilja je takva da se prijava podnosi policijskoj stanici usmeno, anonimno ili telefonski, a oni obaveštavaju Centar za socijalni rad i Grupu za koordinaciju i saradnju. Takođe, žrtve nasilja mogu se javiti i na SOS telefon Centra za socijalni rad  na broj telefona 035/312-681 i zagarantovana je anonimnost i tajnost podataka. Svaka prijava se proverava i obaveštavaju se nadležne institucije“ – objašnjava ona i ističe da Centar za socijalni rad pruža psihosocijalnu podršku osnaživanju žena, radi na jačanju svesti da žena nije kriva i daje razne vrste pomoći kao što su novčana, savetodavna, pravna, informativna ili pomoć pri zapošljavanju.

Iz Centra za socijalni rad takođe ističu da je važno znati da se nasilje može desiti svakoj ženi i da nasilje nije posledica ženinog ponašanja, jer za nasilje nikada ne postoji opravdanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *