PALMA RAZGOVARAO SA PROTOM (PREDSEDNIKOM VLADE) SVETE GORE : MI SE ZALAŽEMO ZA TRADICIONALNE PRAVOSLAVNE VREDNOSTI

Markovića je u Kareji, sedištu Svete Gore, primio Prot (predsednik Vlade Monaške Republike) Svete Gore Arhimandrit Hirstofor. “Kada čovek dođe na Svetu Goru duhovno se oseća mnogo bolje. Ja uvek govorim da bi svaki građanin Srbije pravoslavne vere trebao bar jednom za života da poseti Svetu Goru. Srbija i Srpska pravoslavna crkva imaju veliki problem na Kosovu i Metohiji gde srpske crkve i manastire čuvaju vojnici KFOR – a i na Kosovu i Metohiji ne postoji sloboda za pravoslavne sveštenike i monahe. I ono što je najgore, kada su Zadušnice, Albanci ruše nadgrobne spomenike Srba koji su sahranjeni na toj Svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji. Tako nešto nigde se na svetu ne događa osim na Kosovu i Metohiji. I neke zemlje članice Evropske unije i SAD traže od Srbije da prizna takozvano nezavisno Kosovo, da nešto što je naše kažemo da nije više naše, što Srbija nikada neće uraditi. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i državi Srbiji mnogo je crkava i manastira obnovljeno u celoj Srbiji, uključujuči i Kosovo i Metohiju, a manastir Hilandar je prvi put u istoriji ušao u zakon Republike Srbije. Mi se zalažemo za tradicionalne pravoslavne vrednosti i ako ste duhovno jaki onda možete mnogo lakše mnoge probleme da prebrodite”, rekao je Dragan Marković Palma u razgovoru sa arhimandritom Hristoforom.

PREDSEDNIK VLADE SVETE GORE : SRBIJA IMA PODRŠKU SVETE GORE

“Ovde na Svetoj Gori svi se molimo za srpski narod i da sve ono što je na Kosovu i Metohiji pravoslavno i što je bilo pravoslavno da opet bude pravoslavno i da pobedi pravda. U tome imate podršku Svete Gore. Mi smo uvereni i duboko verujemo da će za srpski pravoslavni narod i sve pravoslavne doći Vaskrsenje. Zamolio bi vas gospodine Markoviću da prenesete moje pozdrave vašem predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i moje veliko poštovanje prema njemu. Vi ste uvek dobrodošli i ovo je i Vaša otadžbina, ovo je otadžbina svih pravoslavnih, to je ugradio vaš Sveti Sava i zato smo svi mi jedno”, poručio je predsednik vlade Svete Gore arhimandrit Hristofor.

PALMA PREDSEDNIKU VLADE SVETE GORE POKLONIO GUSLE I SRPSKU ŠAJKAČU

Dragan Marković Palma je arhimandritu Hristoforu poklonio tradicionalne srpske gusle, srpsku šajkaču kao i Plaketu sa grbom grada Jagodine. Marković je rekao da se Srbija nikada neće odreći srpske šajkače koja je odbranila i othranila srpski narod. Arhimandrit Hristofor je uzvratio sa knjigom gde su popisane sve vrednosti Svete Gore.

PALMU I DELEGACIJU PRIMIO JE IGUMAN MANASTIRA HILANDAR ARHIMANDRIT METODIJE

Dragan Marković Palma se zahvalio igumanu Metodiju na gostoprimstvu i istakao da Srbiji danas je preko potrebno jedinstvo i zamolio igumana Metodija, pošto njegova reč vredi i čuje se u Srbiji, da pozove na to preko potrebno nacionalno i pravoslavno jedinstvo.

Iguman svetog manastira Hilandar arhimandrit Metodije je, poželevši dobrodošlicu delegaciji, pozvao na nacionalno jedinstvo, jer samo tako možemo sačuvati nacionalne interese.

” U ostalom ne stoje slučajno četiri ocila u našem grbu. Samo sloga Srbina spašava” rekao je iguman Metodije.

U našoj delegaciji su, između ostalh i narodni poslanici, načelnik Pomoravskog okruga , poverenik manastira Hilandar za Srbiju, zdravstveni radnici, profesori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *