DESPOTOVAC- U Despotovcu se Dani srpskog duhovno preobraženja održavaju od 1993. godine i taj grad pretenduje da bude grad kulture i duhovnosti  zbog zaostavštine Despota Stefana Lazarevića i manastira Manasija.

– To bi trebalo da podstakne kulturni turizam u Despotovcu. Dani srpskoga duhovnog preobraženja  održani su 30. put, a od 2015. godine održava  se viteški festival Despot Stefan Lazarević – Just out, koji privlači na stotine hiljada posetilaca iz Srbije i sveta, navodi zamenik predsednika te opštine Goran Milojković i dodaje da tu treba uvrstiti i Muzej ugljarstva sa rudarskim mestom Senjski Rudnik koji je zamišljen kao grad muzej na otvorenom.  Postavaka grad muzej je završena u prvoj fazi. Uređeni su muzej i radionica, ali treba čitavo naselje da bude rekonstruisano i konzervirano, a takođe i ulazak u okno, kao atrakcija vožnja rudarskim oknom.

Oko 2 miliona evra evra država je uložila u izgradnju puta i komunalne infrastrukture od Despotovca do manastira Manasija. Radovi su obavljeni u sklopu obeleževanja jubileja 600 godina tog manastira. Velika sredstva uložena su u samu restauraciju i istraživanja manastira Manasija i utvrđenja.

-Asfaltiran je put do manastira Manasija, parking, pešačko-biciklistička staza, urađeni su novi priključci za vodovod, kanalizaciju, gas i struju za manastir, kao i podzemna ulična rasveta. Što se tiče manastira, rekonstruisano je devet kula i ostalo je još par za  uređenja. Obvljeni su obimni istraživački radovi, ističe Milojković.