SVILAJNAC-Na 90. Međunarodnom poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu opština Svilajnac osvojila je pehar za apsolutnog šampiona u govedarstvu.

Ovo prestižno priznanje novosadskog sajma opština Svilajnac osvajala je pet puta u poslednjoj deceniji, a pobednički pehar primio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović:

„Naši stočari rade odličan posao, ne samo na uzgoju simentalaca, već i na promociji Svilajnca, iza čega stoji veliki rad. Čestitam svim načim učesnicima jer su, i pored veoma teških okolnosti i problema u stočarstvu, uspeli da održe kvalitet, dođu na Sajam i predstave najbolja grla u zemlji. Opština svake godine ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, nasipanje poljskih puteva, direktnu pomoć poljoprivrednicima, a ove godine radimo projekat navodnjavanja 1046 hektara resavske celine, tako da su ovo rezultati decenijskog ulaganja u poljoprivredu“ – izjavio je Milanović i uručio po 30.000 dinara od opštine Svilajnac svim učesnicima na Sajmu.

Resavski farmeri tradicionalno su osvojili veliki broj priznanja i nagrada. Dragiša Nikolić osvojio je srebrni šampionski pehar za kolekciju junica, zatim u kategoriji starijih junica prvo i drugo mesto i nagradu za šampionsku junicu i prvu pratilju osvojila su grla Dragana Todorovića iz Dublja, dok su treće mesto i bronzanu medalju osvojile junice Dragiše Nikolića iz Svilajnca i Nikole Milenkovića iz Kušiljeva. U kategoriji mlađih junica Dušica Aćimović iz Lukovice osvojila je bronzanu medalju.

Takođe, pehar Novosadskog sajma i srebrnu meddalju za izloženu kobilu osvojio je odgajivač Milan Rajković iz Svilajnca.

Ove godine povodom obeležavanja jubileja od 90 godina Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu plaketu za dugogodišnje izlaganje i prisustvo na Sajmu dobio je Vladan Rajković iz Svilajnca.

Upeh na Sajmu ove godine postigli su i pčelari sa teritorije naše opštine, koji su osvojili nekoliko priznanja. Najvišu ocenu i nagradu za kvalitet osvojio je pčelinjak Despot iz Đurinca za bagremov med. Zadruga „Svilamed“ dobitnik je velike zlatne medalje za dizajn ambalaže, a pčelinjak „Medena“ Grabovac Ljiljana Nikolić osvojio je veliku zlatnu medalju za kvalitet.