DESPOTOVAC – Na međunarodnom 10. Gastro festival u Nišu drugo mesto  osvojili su učenici kuvarstva iz Despotovca, a petoro učenika zlatne medalje. Predsednik svih žirija bio je čuvenim kulinar  Stevo Karapandža.

Na međunarodnom Gastro i turističkom festival održana su razna takmičenja u pripremi hrane, a bilo je i takmičenje u izložbenom delu nacionalne kuhinje, gde su, pored nas, učestvovale još 34 škole iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, ukupno 15 država. U veoma jakoj konkurenciji osvojili smo drugo mesto i dobili pehar kao škola. Svo petoro učenika zlatne medalje i diplome. Prva je škola iz Rumunije,a treća iz Niša. Učenici su iz trećeg razreda Ana Stojanović i Srboljub Miletić,a iz prvog razreda bliznakinje Monika i Milica Velisavljević i Kristina Martinović svi učenici kuvari Tehničke škole iz Despotovca,sa njihovim mentorom,profesorom kuvarstva Dejanom Novakovićem. Pripremili smo 50 jela koja su stara od sto do trista godina i to pod temom: “Slava u Resavskom kraju na Resavsko -Vlaški način”, rekao je Novaković

Pripremljena su jela vlaški kačamak sa kajmakom, vlaški ruskavci, vlaški sutlijaš, rane pite na vlaški način, kao i gibanice sa sirom, zeljem, blitvom, koprivomi spanaćem. Zatim, filije i gužvare razne, vlaške punjene paprike sa semenkama od duleka i suncokreta, baklava na resavski način, vlaški prebranac sa glavicom belog luka, vlaške pljeskavice sa jajima i crnom lukom, pohovane tikvice na resavski način i mnoga druga jela.

-Naš štand je bio najposećeniji i sve se pojelo. Po rečima posetilaca mnogo ljudi okupljalo oko našeg štada, jer je bio u etno stilu, sa čergama, miljeima i buklijom od drveta, bardakom zemljanim.Sve je servirano na drvenim oblicima i zemljanim posudama, sa drvenim priborom. Tri kuvara bila u uniformi kuvarskoj, dok su dve učenice bile obučene u narodnu nošnju na vlaški i šumadijski način. Takođe, bilo je i vlaške proje,starog Resavskog slavskog kolača,pogače vlaške ispod sača,lepinje na vlaški način. Imali smo slavsku sveću kadionicu sa upaljenim tamjanom, a tu je bilo i rakije i vina iz Resavskog kraja kao i slatko od dunja i šljiva, nabrojao je Novaković.