DESPOTOVAC-U manastiru Manasija kod Despotovca otvoreni su 31. Dani srpskoga duhovnog preobraženja. Manifestaciju je sinoć otvorio predsednik opštine Despotovac, dr Zlatko Marjanović.

-Ovom manifestacijom čuvamo sećanje na velikog srpskog vladara despota Stefana Lazarevića, koji je teškim vremenima za naš narod uspeo da nas iz pepela podigne, a potom osnaži i sačiva Srbiju za buduće naraštaje. Takođe, podario nam je velepnu Manasiju. Nešto što najvrednije što Srbija više od šest vekova ima. Nastavljajući tamo gde je on stao na poljima pismenosti, kulture i umetnosti sa velikm elanom i ljubavlju čuvano vrelo duhovnosti začeto u Resavskoj školi. I tada kao i sada Manasija je stecište i stožer okupljanja velikog broja umnih ljudi, vrhunskih umetnika, hrabrih vitezova, običnog sveta koji se divio njenoj lepoti i raskoši, rekao je on.

Zatim je  nastupio je hor „Operatikon“  koncertom duhovne i tradicionalne muzike.

U Narodnoj biblioteci resavska škola predstavljen je jubilarni 25. Zbornik naučnih radova  sa Naučnog skupa održanog na 30. Danima srpskog duhovnog preobraženja 2022. godine. U predstavljanju zbornika učestvovali su: Direktor Narodne biblioteke „Resavska škola” Dragana Milutinović Simić, u ime izdavača, kao i Nataša Vulović Emonts iz Instituta za srpski jezik SANU, Miloš Ivanović iz Istorijskog instituta u Beogradu i Branislav Cvetković iz Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Danas je nastavljen Naučni skup „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetbosti XIV”.

Trećom sesijom predsedavao je Branislav Cvetković, prof.dr Zoran Ranković, Pravoslavni bogoslovski fakultet Beograd.

Večeras od 21 sat na trgu Despota Stefana nastupaju Partibrejkrersi