SVILAJNAC- Prva faza izgradnje kanalizacione mreže za sela Suboticu, Sedlare, Troponje i Kušiljevo kreće od 10. novembra ove godine i tim povodom predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović održao je sastanak sa predsednicima Saveta mesnih zajednica ovih sela i svim vlasnicima građevinskih mašina iz Svilajnca, koji bi mogli da budu angažovani na ovom prejektu od izvođača radova:

„Naša molba izvođačima radova, koju su oni uvažili, bila je da prvenstvo kod angažovanja mašina imaju ljudi sa teritorije opštine Svilajnac. Pozvali smo danas na sastanak sve vlasnike mehanizacije kako bi razgovarali direktno sa izvođačima, a ukoliko neko nije bio pozvan, može se javiti u opštinu, odeljenju za investicije. Vlasnici kamiona i mašina u naredne dve do tri godine, koliko traje projekat, imaće mogućnost da imaju siguran posao na jednom ovako velikom projektu. Ovo je sigurno najveći projekat u infrastrukturi u istoriji opštine Svilajnac, pre svega po obimu posla. Očekuje nas i druga faza od naredne godine koja bi obuhvatala sela Crkvenac, Dublje, Grabovac, deo Svilajnca i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrednost ove faze će biti oko 70 miliona evra“ – izjavio je Milanović i rekao da će kada projekat bude gotov oko 70% stanovništva imati mogućnost da se priključi na kanalizaciju što je inače i evropski standard.

Radovi će se prvo izvoditi na deonicama koje nisu naseljene, jer trenutno tu nema useva i vodostaj je nizak pa je pogodno da se radovi izvode, a sledeće godine čim vremenski uslovi dozvole krenuće i radovi po selima, koji podrazumevaju raskopavanje ulica, izgradnju mreže, priključke i na kraju sređivanje ulica.

 

U Opštini Svilajnac predhodno je održan sastanak opštinskog rukovodstva sa partnerima iz Kine i Srbije na projektu „Čista Srbija“, u okviru kog se realizuje izgradnja kanalizacione mreže na teritoriji opštine. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je ovo najveći projekat u oblasti infrastrukture u istoriji Svilajnca:

„U maju ove godine potpisan je ugovor za prvu fazu, koja predviđa izgradnju oko 72 kilometra kanalizacione mreže i obuhvata sela Kušiljevo, Troponje, Suboticu i Sedlare, a vrednost je oko 30 miliona evra. Imali smo velike pripremne radove do sada, a danas su sa nama izvođači sa kojim smo dogovorili da do 15. novembra budu sve ekipe na terenu. Ovaj projekat unaprediće i kvalitet života ljudi, ali i zaštitu životne sredine“ – izjavio je Milanović i rekao da će se raditi sva četiri sela odjednom.

Prema njegovim rečima, očekuje se i druga faza projekta, koja je još veća od prve, a koja bi obuhvatala sela Grabovac, Crkvenac, Dublje, deo Svilajnca i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kada celokupan projekat bude gotov oko 70 odsto građana opštine Svilajnac imaće regulisanu kanalizaciju.