Sve je OK, mladi u Srbiji su osnaženi da brinu o mentalnom zdravlju i budu hrabri zajedno

 

Oslanjajući se na rezultate UNICEF-a koji pokazuju da gotovo 40 odsto mladih u Srbiji smatra da bi stigma u vezi sa mentalnim zdravljem morala da se smanji kako bi se ohrabrili da potraže neophodnu pomoć, Maybelline New York je, na talasu svoje globalne kampanje Brave Together, pokrenuo inicijativu u Srbiji za destigmatizaciju anksioznosti i depresije kod mladih i pružio podršku UNICEF-u u Srbiji da i u narednom periodu nastavi da razvija i unapređuje savetodavno-edukativnu platformu „Sve je OK“. Na njoj mladi uzrasta od 15 do 30 godina svakog dana od 18 do 22 časa mogu da potraže besplatne i anonimne savete stručnjaka o tome kako da se izbore sa mentalnim poteškoćama.

Zahvaljujući Brave Together kampanji, registrovan je značajan porast interesovanja za besplatnu psihološku podršku. U avgustu i septembru ostvareno je tek nešto više od 200 čet sesija, da bi u prvom mesecu kampanje, u oktobru, zabeleženo gotovo 550 sesija. Statistički gledano, poseta platformi porasla je za više od 150 odsto. U poređenju sa podacima iz maja, kada su Srbiju potresle nezapamćene tragedije, u oktobru je zabeležen porast od više od 60 odsto. To su vrlo jasni pokazatelji koliko je važno da se mladima posveti više pažnje i da se sa njima mnogo otvorenije razgovara o mentalnom zdravlju.

Upravo na tragu te misije, Maybelline New York je podržao UNICEF da njegovi stručni saradnici na fakultetima širom Srbije održe predavanja o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i studentima predstave novi program uzajamne vršnjačke podrške BRAVE Talk, koji treba da ih ohrabri da jedni sa drugima razgovaraju o ovoj važnoj temi i zajedno pronalaze rešenja za mentalne probleme koji ih opterećuju.

Serijal predavanja otpočeo je 10. oktobra, tačno na Svetski dan mentalnog zdravlja, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je Bojana Regoje, stručna saradnica UNICEF-a, psihološkinja i psihoterapeutkinja, održala interaktivnu radionicu i upoznala studente sa svih 5 principa BRAVE komunikacije: oni su naučili kako da prepoznaju znake kada je nekome teško, kako da pronađu siguran prostor za poverljiv razgovor, kako da aktivno postavljaju pitanja, vode računa o osećanjima svojih prijatelja i kolega i ohrabre ih da potraže stručnu pomoć. Osim toga, studentima je objašnjeno i na koje sve načine mogu da, potpuno besplatno i anonimno, koriste platformu svejeok.rs.

Zatim se ovaj svojevrsni karavan za očuvanje mentalnog zdravlja mladih preselio na jug Srbije i posetio druge univerzitete. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu predavanje o BRAVE Talk programu studentima je održala Ninoslava Mitić, takođe stručna saradnica UNICEF-a, dok je u prepunom amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu sa studentima razgovarala prof. dr Biljana Stojanović sa istoimenog fakulteta. Oba predavanja privukla su veliku pažnju studenata, što je samo još jedan pokazatelj koliko je važno da se sa mladim ljudima o ovoj temi razgovara kako bi se skinula stigma sa nje i kako bi se oni ohrabrili da potraže pomoć od stručnih lica.

U novembru je održano dodatno predavanje na Univerzitetu u Beogradu. Bojana Regoje je razgovarala sa studentima Fakulteta organizacionih nauka (FON) i predstavila im BRAVE komunikaciju baš kao i njihovim kolegama sa Ekonomskog fakulteta, čime je završena ova društveno odgovorna kampanja.

Mladi ljudi širom Srbije sada su upućeni na koje sve načine mogu da se postaraju o svom mentalnom zdravlju, a da ih to pritom ne košta ni jednog dinara. Platofrma „Sve je OK“ će i dalje biti njihov najbolji saveznik u toj nimalo lakoj borbi, ali došlo je vreme da sada svi budu hrabri zajedno i o ovoj temi razgovaraju slobodno, bez zadrške i stega koje su ih dosad sprečavale da dišu punim plućima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *