SVILAJNAC- Svetosavska akademija, koja se svake godine održava u slavu velikog srpskog praznika Savindana, održana je sinoć u Centru za kulturu Svilajnac.

Opština Svilajnac tradicionlno obeležava i slavi ima Svetog Save, koje je nepresušni izvor inspiracije, podrške, utehe i ponosa na svakom polju naše delatnosti, a pre svega u prosveti, obrazovanju i kulturi.

Predsednik Skupštine opštine Svilajnac dr Darko Jevtić čestitao je slavu prosvetnim radnicima i učenicima, podsetio na projekte koje je opština radila i radi u oblasti obrazovanja, kao i na nagrade i podršku najboljim učenicima i prosvetnim radnicima.

Svetosavske zahvalnice uručene su ovogodišnjim dobitnicima, koji su od opštine Svilajnac, osim priznanja, dobili i poklon čestitku u iznosu od 10.000 dinara. Svetosavsku zahvalnicu, kao priznanje ustanovljeno sa idejom da nagradi rezultate pojedinaca, ali ih podstakne i na dalji rad i trud, ove godine dobili su:

Zoran Radojević, vaspitač u Poljoprivredno – veterinarskoj školi sa domom učenika „Svilajanac“

Verica Petrović profesor je engleskog jezika u Srednjoj školi „Svilajnac“.

Biljana Golubović nastavnik tehnike i informatike u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu.

Sandra Pešić, nastavnica biologije U OŠ „ Vožd Karađorđe”

Snežana Todorović, profesorka matematike u OŠ ”Branko Radičević”  Sedlare.

Snežana Jelić Radisavljević, nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Stevan Sinđelić” u Vojski

Marković Nadica vaspitač u  Predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ u Svilajncu

Vesna Srđević, medicinska sestra-vaspitač u Predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ u Svilajncu.

Lenkica Vlajnić, učenica četvrtog razreda Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika „Svilajnac“, smer veterinarski tehničar,

Ivana Radisavljević učenica četvrtog razreda gimnazije opšteg tipa u Srednjoj školi „Svilajnac“.

Najbolji učenici srednjih škola iz Svilajnca dobili su na poklon i po laptop od kompanije „Visan“.

Ovogodišnju Svetosavsku akademiju svojim nastupima upotpunili su Hor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, učenice Srednje škole Svilajnac, učenice Poljoprivredno veterinarske škole sa domom učenika, učenica Osnovne škole „Stevan Sinđelić“ iz Vojske, učenica Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Sedlara, učenici Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Kušiljeva, etno grupa muzičke škole „Sveta Anastasija“, dečiji ansabl KUD-a „Kušiljevo“ i hor Predškolske ustanove „Dečja radost“ iz Svilajnca.