DESPOTOVAC- U sali Centra za kulturu u Despotovcu održana je Svetosavska akademija koju Opština Despotovac tradicionalno organizuje svake godine. Kao i od sada i ovogodišnja Svetosavska akademija je bila obogaćena dodelom zasluženih nagrada najistaknutijim učenicima i nastavnicima svih škola opštine Despotovac.

Program je započet Svetosavskom himnom, nakon čega se prisutnima obratio zamenik predsednika Opštine Despotovac, Nemanja Radovanović, koji je učenicima i nastavnicima dodelio pohvalnice za postignute rezultate na takmičenjima u prethodnoj školskoj godini. Nakon dodele nagrada priređen je prikladan program gde su učenici svih škola pripremili raznolike izvedbe, od recitacija, pesama do tradicionalnih folklornih igara.

Osim pohvalnica Opština Despotovac je dodelila i novčane nagrade, za prvo mesto na republičkim takmičenjima u svim oblastima i disciplinama koja su uvrštena u kalendar školskih takmičenja Ministarstva prosvete, 15 hiljada, za drugo 14, a za treće 13 hiljada dinara. Za prvo mesto na okružnim takmičenjima učenici su dobili 12 hiljada, za drugo 11, a za treće 10 hiljada dinara. Nagrada za najbolji plasman u jednom takmičenju je uvećana za tri, dve i jednu hiljadu dinara po svakom drugom predmetnom takmičenju i sportskoj disciplini. Profesori mentori su dobili novčanu nagradu u iznosu od 12 hiljada dinara.

Ovogodišnja Svetosavska akademija je ostavila utisak, ne samo kao proslava velikog srpskog prosvetitelja, već i kao prilika da se istaknu i nagrade izuzetni učenici i nastavnici, čime se podstiče motivacija za dalje uspehe i rad u oblasti obrazovanja.

OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA U ŠKOLAMA OPŠTINE DESPOTOVAC

Dan Svetog Save, 27. januar, obeležen je kao dan najvećeg srpskog prosvetitelja u svim školama opštine Despotovac. U Osnovnoj školi „Despot Stefan Visoki“ u Despotovcu je uz rezanje slavskog kolača priređen i prikladan program koji su izveli učenici ove škole. Prisutnim učenicima, nastavnicima i roditeljima se obratio i predsednik Opštine Despotovac, dr Zlatko Marjanović, čestitao školsku slavu i poželeo da i dalje budu uspešni na putu koji nam je ucrtao Sveti Sava.

Osim u Osnovnoj školi u Despotovcu, školska slava je uz rezanje kolača i program učenika proslavljena i u ostalim školama u despotovačkoj opštini.