REKOVAC- Prvi čovek demokrata u Rekovcu Milan Milojević, u svojstvu višegodišnjeg  načelnika lokalne Poreske uprave i najbližeg saradnika naprednjaka koji su na vlasti više od decenije, izaslao je rešenja i opomene za plaćanje poreza građanima i privrednicima Levča sa astronomskim ciframa, na primer  od blizu 150 hiljda dinara za kuću u Rekovcu, sa kamatama koje premašuju glavnicu, ili takse za isticanje firme oko 50 hiljada. Rekovac bi u tom slučaju imao veće poreze od pomoravskih gradova. Levčani koji su danas tražili objašnjenje od  poreznika nisu mogli da dobiju odgovor sem da će biti predati izvršiteljima ili da se dogovore da dug namire u rate. Milojević se nije javljao na fiksni telefon u svojoj kancelariji kada smo ga pozivali. Predsednik opštine Dragiša Tomić- SNS ističe da je tek dve nedelje na toj funkciji, da još ne može da priča o finansijskoj situaciji u opštini i porezima, ali i da je lokalna Poreska uprava nezavisna od politike i da veruje da radi odgovorno. U opomenama ne stoji period u kome je nastao poreski dug i pripadajuće kamate, što obavezno po zakonu.

-Rešenja su pogrešno urađena, ne mogu retroaktivno da se plaćaju od 2009. godine. Predlažemo da se urade nova rešenja po zakonu, a to je 5 i 10 godina godina zastarelosti,  a oni su dug računali 15 i 20 godina unazad. Opštinari jadnom narodu predlažu dogovor na rate, načelnik Milojević nije bio u kancelariji. Narod je uplašen, plaše ih izvršiteljima, kaže predsednik Unije poslodavaca iz Rekovca Zoran Radojičić koji uputio prigovor i tužbu na rešenje i opomenu te dodaje da Levčani ne treba da plaćaju porez pod ovim uslovima.

Građani treba da se pozovu na Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji član 114, jer  napalata poreza zastareva za pet godina od dana kada je počela da teče zastarelost. Rok počinje da teče od prvog dana naredne godine u kojoj je obaveza poreskog dužnika dospela na plaćanje.

Građani treba da podnesu zahtev lokalnoj poredskoj upravi za prestanak poreske obaveze zbog zastrelosti. Opomene koje građanima ranije nisu slate na adrese stanovanja i nisu potpisali da su primili poreska rešenja, treba da zatraže da im prestane poreska obaveza za predmetni period.

Foto DS