„Markovdan – Ravna Gora 2024“

 

,Što se ne hće u lance vezati, to se zbježa u ove planine!”

Sa Ravne Gore na Markovdan 2024. godine u slavu i čast đenerala Mihailovića i njegove nepokorene vojske u svet odlaze slike dostojanstvenog, molitvenog sabora.

SABORNOST, sloga, bratska ljubav.

Ravnogorski pokret zajedno sa braćom i sestrama iz mnogobrojnih četničkih i ravnogorskih organizacija, pokreta, udruženja iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, dijaspore obeležio je godišnjicu dolaska prve grupe oficira i vojnika na Ravnu Goru 9. maja 1941, predvođenu neumrlim našim đeneralom Mihailovićem.

Pred postrojenim četničkim i ravnogorskim odredima obratio se Predsednik Ravnogorskog pokreta Ljubivoje Nenadović, naglasivši da je stvoreno jedinstvo i ustrojstvo, da se pokaže neprijatelju da ne sme više da drzne na srpski narod i srpske zemlje.

Organizovana je dodela Povelja pokretima, udruženjima i istaknutim pojedincima za doprinos u očuvanju i negovanju tradicije lika i dela đenerala Mihailovića, četničkog i ravnogorskog pokreta.

Obratio nam se narodni guslar Milorad Šarović kao i Marija Jovović kćerka Blagoja Jovovića.

Kulturno umetničko društvo ”Kruna“ iz Stublina izvelo je splet srpskih narodnih igara a defile Konjičkog kluba “Zapadna Morava” iz Kraljeva upriličio je ceo događaj.

Brinulo se i o ekologiji ,te svim gostima na Ravnoj Gori podeljeni su džakovi kako bi adekvatno odložili smeće, takođe i Opština Gornji Milanovac, odeljenje za ekologiju posetilo je skup i donelo dodatne džakove i uverili se da je svest i briga za našu Ravnu Goru na visokom nivou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *