Otvoren 1. Međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru

 

Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević danas je otvorio prvu ovakvu specijalizovanu manifestaciju u zapadnoj Srbiji naglasivši pritom da je ovo samo početak pomoći ministarstva ovom kraju.

„Zahvaljujem se u ime ministra Martinovića i u svoje ime  svima što prisustvujete otvaranju 1. Međunarodnog sajma poljoprivrede i ruralnog turizma na prelepoj kraljici turizma, na Zlatiboru, posebno svim zlatiborskim domaćinima, predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću, zaposlenima u Zlatiborskom eko agraru, predstavnicima Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi iz cele Srbije. Ideja za pokretanja ovog sajma je nastala prošle godine, da se i u zapadnom delu Srbije, koji je okosnica i naše poljoprivrede i turizma, organizuje jedna ovako značajna privredna manifestacija. Proglašavam sajam otvorenim“, rekao je Bogićević na otvaranju sajma.

Upućujući poruku da je ovaj sajam logičan nastavak svih aktivnosti koje Opština Čajetina preduzima kako bi pomogla ubrzanom razvoju lokalnih poljoprivrednih proizvođača i lakšem i bržem plasmanu svojih proizvoda, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je naglasio da „ovaj sajam govori da smo na pravom putu, putu na kome razvijamo turizam i poljoprivredu našeg kraja. Upustili smo se u jedan ozbiljan, dugoročan posao da radimo u interesu građana, jer Srbija bez sela ne može napred. Već više godina organizujemo naše poljoprivrednike da proizvode na savremen način i u tome ćemo im pomoći kroz opštinski Agrobiznis centar, koji poslednjih godina beleži ozbiljne rezultate.

Stamatović je dodao da on nije klasičan političar, već stanovnik Zlatibora koji govori o onome što je životno, što je realno. „Borili smo se da sačuvamo i vaše privatno zemljište, da ostane kod vas, da vam ga neko ne otima, i sa druge strane se borimo da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište. Da ono ostane u državnom vlasništvu, koje bi se onda davalo privatnicima u zakup, a ne u vlasništvo“ uputio je Stamatović poruku svojim Zlatiborcima.

Tehničke podatke naveo je direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić ispred jednog od organizatora sajma, koji je naveo da su „Zlatiborski eko agrar i Opština Čajetina dali sve od sebe da ova smotra ovako izgleda i verujemo da će ona biti dugovečna. Na Kraljevom trgu je postavljeno 40 štandova za prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, a 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije ima svoj prostor na  parkingu sa druge strane jezera. Imamo izlagače iz Makedonije i Crne Gore, a očekujemo i goste iz Hrvatske“ zaključio je Marić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *