JAGODINA-Dan borbe protiv nasilja nad ženama prvi put su sredu u Jagodini javno u centru grada obeležili članovi gimnazijskog Učeničkog parlamenta.Oni su sa povezima preko očiju, transparentima i drugim rekvizitima imali nameru da zaintrigiraju prolaznike i upozore ih da ne treba prećutkivati i zatvarati oči pred nasiljem.
-Nad bilo kojim nasiljem ne sme se ćutati. Ljudi prolaze pored nas, ali niko nije stao da pita zašto ovo radimo. Svi okreću glavu od nasilja i to je najveći problem. Mediji su drugi problem, jer ne pričaju dovoljno o nasilju koje se dešava. Do početka novembra 33 žene su ubijene u porodičnom nasilju u Srbiji, što je više nego za celu prošlu godinu, kada je ubijeno 27 žena. U Jagodini su, od početka godine, ubijene četiri žene u porodičniom nasilju. Na ovaj način želimo da ohrabrimo mlade da prijavljuju nasilje u svojim sredinama. Upućujemo žrtvama nasilja ohrabrenje, jer treba da znaju da nisu sami, kaže Kristina Konovalov.
gimnazijski parlament-jagodina-g.j. (1)
Ona objašnjava da i među mladima ima nasilja prema ženama i da, ako se ništa ne preduzme, to može da preraste u viši stepen.
-Među mladima je izraženo verbalno nasilje, što može sa godinama preraste u nešto više. Takođe, porodično nasilje dominira među mladom generacijom. Ne znamo zašto u Jagodini nema organizacija koje bave borbom za prava žena i protiv nasilja nad ženama, priča Jovana Stefanović.
Nažalost Jagodinke i Jagodinci se nisu pridružili gimnazijalcima u borbi protiv nasilja, a frapira i podatak da u tom gradu pre nekoliko godina ugašena poslednja organizacija žena koja je brinula o žrtvama nasilja.
gimnazijski parlament-jagodina-g.j.