JAGODINA-Predsednik UO Kluba malih akcionara Juhora iz Jagodine Časlav Aranđelović izjavio je danas na sednici tog kluba, koji čini 335 bivših zaposlenih, da je podneta tužba protiv Delta agrara, Jugobanke i Juhora AD zbog kršenja zakona prilikom privatizacije tog preduzeća sa zahtevom da se raskine privatizacija, obavi nova procenu preduzeća i podeli trećina akcija bivšim radnicima.

Časlav Aranđelović
Časlav Aranđelović

-Mali akionari očekuju raskid privatizacije, jer je tržišna cena Juhora bila oko 20 miliona evra, a firma je prodata za 4,5 miliona evra. Radnicima koji su radili do privatizacije 2004 godine pripada od 27 do 30 odsto akcija. Za 28 januar zakazan je početak suđenja u Privrednom sudu u Beogradu, rekao je Aranđelović.
Mali akcionari zahtevaju da sud stavi zabranu raspolaganja imovinom do okončanja sudskog postupka, jer su čuli da Delta namerava da proda lokaciju ,,starog Juhora“ za potrebe poznatog stranog trgovinskog lanca. Pravni zastupnik Aleksandar Lojpur istakao je da je tužba podnesena zbog kršenja ,,propisa i javnog morala“ prilikom prodaje akcija tog preduzeća mimo berze po upola nižoj ceni od nominalne, a čak nekoliko puta nižoj od tržišne.
Aleksandar Lojpur
Aleksandar Lojpur

-Iz sadržine ugovora vidi se da je Jugobanka prenela akcije Juhora mimo berze, kao organizovanog tržišta, po unapred dogorenoj ceni, koja je bila fiktivna, jer su je učesnici transakcije dogovorili i pre odluke po kojoj će se ceni akcije prodati, kaže Lajporu i dodaje, citirajući tužbu, da su ,,učesnici transakcije na nemoralan i protivzakonit način pogodovali kupcu akcija“ . Odnosno kupac je dao ponudu za preuzimanje akcija po ceni od 457 dinara, a nominalna vrednost bila je 1.000 dinara,dok je tržišna još viša.
-Ugovor Jugobanke i Delta agra je nemoralan, zato što nije omogućena prodaja akcija Juhora široj publici, a banka u stečaju je bila u obavezi da akcije proda po što višoj ceni, a ne izuzetno niskoj, povlašćenom kupcu. Nezakonito je i to što Delta nije deponovala novac za kupovinu akcija kod brokera. To nisu uradili, već su po zaključenju ugovora isplatili cenu bankama kada su videli da je ponuda prihvaćena, navodi Lojpur u tužbi.
mali akcionari-jagodina-g.j.
Bivši radnici Juhora zahtevaju od Privrednog suda u Beogradu da se utvrdi ništavost ugovora i da se sprovede postupak privatizacije prema važećem zakonu, dok bi radnici dobili pravo na besplatne akcije, koje im je bilo uskraćemo.
KNEZ ZAINTERESOVAN ZA JUHOR
Početkom godine biznismen Srđan Knežević potvrdio je da je razgovarao o kupovini Juhora sa Miroslavom Miškovićem, ali iz Delta agrara -su to demantovali.
BESMISLICE
Direktorka Komunikacija u Delta holdingu Branislava Milunov kazala je da ne želi da odgovara na besmislice.