ĆUPRIJA I PARAĆIN MOGU DA ZAPOŠLJAVAJU
JAGODINA-U Službenom glasniku objavljena je Uredba Vlade Srbije prema kojoj je maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalnih samoprava predviđa da u 2016 godini Rekovac ima 140 radnika, Despotovac 292, Svilajnac 335, Jagodina 1306, Paraćin 570 i Ćuprija 472. Do 2018 godine pomoravske lokalne samouprave moraće da smanje broj zaposlenih za 1.000.
sasa paunovic 1-paracin-g.j.
-Uredbom je predviđeno da imamo 100 radnika više nego što je trenutno upošljeno u našem sistemu. Došli smo do apsurdih situacija, jer nam Komisija za nova zapošljavanja već godinama ne dozvoljava zapošljavanja na upražnjem mestima sa kojih ljudi idu u penziju. Na mesto jedinog građevinskog inspektora,koji sledeće godine kada ode u penziju, nećemo moći da zaposlimo novog inspektora. Uzgred, jedan čovek treba da popiše i uvede u evidenciju preko 7.000 nelegalnih objekata, kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i dodaje da pored evidentnog manjka zaposlenih, prema odluci resornog ministarstva, mora da planira za 3 odsto manje zarade radnika.
ninoslav eric
Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić ističe da ta opština po prvi put od 2009 godine ima pravo da zaposli nove radnike.
-U našem loklanom sistemu radi 446 zapsolenih i imamo pravo da zaposlimo nove radnike, jer smo ispod maksimalnog broja od 472. Uradili smo racionalizaciju broja radnika u javnim preduzećima. Svake godine do kraja 2018 godine smanjivaće se po 10 odsto broj zaposlenih. Prema našoj proceni tada ćemo imati preko 300 zaposlenih u sistemu, kaže on.
zgrada gradske uprave-jagodina-g.j.
Jagodinski nosioci najviših funkcija nisu bili raspoloženi da pričaju na ovu temu, sem kratkog i ne zvaničnog komentara da ,,nema viška”.
-Ova uredba važi samo za sledeću godinu, a zakon propisuje do 2018 godine smanjenje broja radnika i prema zakonskim uslovima Jagodina će do tada morati da smanji broj zaposlenih za oko 500. Sve lokalne samouprave su dobile smanjenje samo određenog procenta broja radnika, koji nije konačan. Dakle, one lokalne samouprave koje su partijski zapošljavale, bolje su prošle nego mi koji nismo, poručio je Paunović svojim kolegama.
U Svilajncu ističu da će višak od 20. zaposlenih mesta lako rešiti, dok je Rekovcu višak između 10 i 20 radnika,a u Despotovcu od 30 do 50.