SVILAJNAC-Švajcarska kompanija „Yelegen Technics“ iz Diesenhofena uložiće dva miliona evra u opremanje pogona u Sviljacnu, gde će biti uposleno 50 radnika, saopšteno je iz Informativne službe te opštine. Ugovor o toj investiciji biće potpisan u petak.
-Švajcarci će zakupiti proizvodnu halu u industrijskoj zoni „Veliko polje“ u Svilajncu, koju je opština sredila i pripremila za novog investitora, i baviće se preciznom mehanikom. Pripreme za otpočinjanje proizvodnje naredne godine su u toku, a biće zaposleno 50 radnika. Vrednost investicije je oko 2 miliona evra. Opština je prethodno kompletno infrastrukturno opremila industrijsku zonu i uredila i spremila halu za novog investitora, kao i sve saobraćajnice u zoni, stoji u saopštenju Informativne službe.
Ovo je najveća strana investicija ove godine u Svilajncu, koji može da se pohvali sa više stranih i domaćih stabilnih investicija i potpuno završenim procesom privatizacije. Sve ovo doprinelo je iznačajnom smanjenu broja nezaposlenih i kontinuiranom privrednom rastu u Svilajncu.
-U ovoj zoni posluje japanska kompanija Panasonik, koja je kupila proizvodnu halu i ove godine povećala broj radnika na 390, umesto planiranih 300. U 2016. godini proširiće pogon, proizvodnju i broj radnika, čime postaje najveća i najdugoročnija strana investicija na teritoriji opštine Svilajnac zaključuje se u saopštenju.