JAGODINA-Zaposleni u Kablovima iz Jagodine nalaze se pred dilemom, jer je Ministartsvo privrede ponudilo dva scenarija Unapred pripremljeni progam reorganizacije-UPPR ili Program reorganizacije-PR, konačan odgovor treba da se dostavi do 3 februara, tako poslovodstvo preduzeća predstavilo na sastanku sa sindikatima trenutnu situaciju. Potencijalnih kupaca ili strateških partnera za Kablove nema ,,ni na vidiku“, saopšteno je iz ministarstva poslovodstvu Kablova. U tom preduzeću zaposleno je 1.300 radnika.
-Do 3 februara treba da odlučimo između UPPR ili PR, tačno je da nema interesovanja za Kablove. Obe ponude su teške i gotovo neostvarive, jer predviđaju praktično proglašenje stečaja, odnosno drastično smanjenje broja radnika ili odlazak svih radnika iz fabrike. Dugovi su 110 miliona evra od toga se radnicima duguje preko 30 miliona evra. Pokušaćemo, po ugledu na Prvu petoletku, da napravimo dogovor sa radnicima da uzmu socijalni program i naprave konzorcijum koji bi zakupio hale od države i nastavio proizvodnju kablova u Jagodini, kažu sindikalci te farbike.
Sa druge strane već treći dan traje obustava rada u Matičnoj fabrici, jedinoj celini koja proizvodi,dok su zaposleni sa drugih lokacija na plaćenom odsustvu zbog manjka posla. Zaposleni zahtevaju isplatu zarada. Kažu da su u januaru primili po 10.000 dinara i to je akontacija za septembar.

Dragan Milanović
Dragan Milanović

-Tražimo zaostale zarade i sredstva za zaštitu na radu, kao i da naš desetočlani Pregovarački tim bude uključen pregovore oko završetka privatizacije. Nemamo poverenje u ljude koji pregovaraju u naše ime, potpuno smo neobavešteni o svemu, ne znamo kakva nam je sudbina. Da li ćemo u stečaj ili ćemo biti prodati, sve je u magli, priča predsednik Pregovaračkog tima Dragan Milanović i napominje da dok poslovodstvo ne započne razgovore o zahtevima radnika neće biti nastavka proizvodnje.
Zaštita računa tog preduzeća zakonom je oročena do 31 maja i tada se aktiviraju potraživanja u visini od 120 miliona evra.