SVILAJNAC-Šampioni Olimpijade prirodnih nauka u Kazahstanu Beograđani Aleksa Milojević i Dušan Novičić večeras su ovacijama pozdravljeni na Svetosavskoj akademiji u Svilajncu, koja je održana u Prirodnjačkom centru.
-Nažalost nismo imali priliku da se pojavimo na balkonu u Beogradu, ali nastavljamo dalje i potrudićemo se da bude još prilika za slavlje. Volimo to što radimo i rezultati su plod kontinuiteta u radu. Matematika se voli, to je uživanje. Prvi put sam u Svilajncu, veoma lep grad,velika mi je čast što sam pozvan, rekao Milojević koji je osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi matematičara.

Svetosavska akademija u Prirodnjačkom centru
Svetosavska akademija u Prirodnjačkom centru

-Drago nam je da neko u Srbiji prati naš uspeh, misli da mi vredimo i da naš trud znači nešto. Svilajnac je na nas ostavio lep utisak. Lep, simpatičan i prijatan gradić. Svetosavska svečanost je bila veličanstvena, kaže Novičić koji je osvojio bronzanu medalju iz fizike na Olimpijadi.
Muzički talenti
Muzički talenti

Oni su bili gosti Svilajnca na Savindan, a njima su društvo pravili najtalentovaniji učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije,kao i hor učenika svilajnačke osnovne škole. U proteklih osam godina u svilajnačke obrazovne objekte uloženo je fantastičnih 10 miliona evra, od Prirodnjačkog centra, preko Poljoprivredne škole i doma učenika, do rekonstrukcije ostalih školskih objekata.
Nagrađeni učenici i prosvetni radnici
Nagrađeni učenici i prosvetni radnici

– Družimo samo sa najboljima, jer smatramo da jedino tako možemo da pravimo najbolje rezultate. Pored toga, smatramo da bez adekvatnih uslova nema ni dobrog obrazovanja. Trudili smo se proteklih godina, a to ćemo raditi i dalje, da stvorimo uslove kakve imaju deca u razvijenim zemljama. Ne smatramo da radimo neke epohalne stvari, već da vi radite velike stvari, a mi smo tu da stvorimo uslove za velika dela. To su naša deca, Svilajnčani koji će sutra voditi uspešno ovu opštinu, zaključio predsednik opštine Predrag Milanović.
Povodom Savindana devetoro nastavnika, pedagoga i vaspitača, kao i dvoje učenika Katarinu Postolović i Marka Markovića nagrađeno je Svetosavskim zahvalnicama i novčanim iznosima od po 10.000 dinara. Visokoškolska ustanova Visan nagradila sa lapotpovima i knjigama dvoje najboljih učenika.