SVILAJNAC- EU je preko Fonda solidarnosti pomogla Srbiju sa 162 miliona evra za sanaciju šteta nastalih u poplavnom talasu 2014. godine,izjavio je danas u Subotici kod Svilajnca zamenik šefa kancelarije EU u Srbiji Oskar Benedikt prilikom otvaranja za saobraćaj najvišeg mosta na reci Resavi. On je dodao da mu je jako drago kada vidi na terenu koliko to ljudima znači i kako se projekti uspešno realizuju.
Most na reci Resavi dugačak je oko 35 metara i širok 6 metara, a u prisustvu meštana Subotice svečano su ga otvorili Benedikt, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović. Reč je o objektu od izuzetnog značaja za sve građane Svilajnca, jer uslov za početka radova na regulacije Resave u vrednosti od 3 miliona evra.Sredstva su obezbeđena iz IPA fondova EU.
-Za izgradnju mosta sredstva je obezbedila EU preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Vrednost mosta je preko 40 miliona dinara i ovim smo otvorili mogućnost za realizaciju narednog, još važnijeg, a to je regulacija reke Resave, koja je nanela ogromnu štetu u poplavama pre dve godine. Očekujemo da ove godine budu obavljeni radovi na regulaciji Resave i da narednu zimu sačekamo sa rekonstruisanom svom infrastrukturom i potpuno bezbedni, rekao je Milanović.

Most na Resavi kod Subotice
Most na Resavi kod Subotice

Svilajnac je posle katastrofalnih poplava u maju 2014 godine dobio fondova EU 5,3 miliona evra pomoći za sanaciju štete od poplava, kao i 5 miliona evra od Vlade Srbije.
-Svilajnac je drugi poplavljeni grad, posle Obrenovca, po iznosu doniranih sredstava za obnovu. U Svilajncu je urađeno i radi se deset projekata, koje finansirae EU. Svilajnac je po tome među vodećim opštinama u Srbiji, rekao je Blagojevića i dodao da se više desetina sličnih projekata radi se u celoj Srbiji kako bi se ojačala loklana infrastruktura.
Meštani Subotice
Meštani Subotice

-Svilajnac je, prema zvaničnim statistikama, najviše stradao u poplavama posle Obrenovca i samim tim je imao drugi najteži zadatak da sanira sve posledice. Opštinsko rukovodstvo se odlično pokazalo u pripremi i pisanju projekata za dobijanje sredstava i očekujemo da do kraja godine bude još sličnih realizovanih projekata, jer se jako dobra saradnja između opštine Svilajnac i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima nastavlja, naglasio je Blagojević.
Prilikom posete Svilajncu, Blagojević i Benedikt obišli su i Srednju školu „Svilajnac“ gde je rekonstrukcija zgrade Gimnazije i mašinske škole finansirana sredstvima EU u visini od oko 40 miliona dinara.