JAGODINA-Pred Višim sudom u Jagodini saslušanjem svedoka u petak je nastavljen sudski postupak protiv majora Vojske Srbije Vinka Žnidaršića koga tužilaštvo tereti zbog tragedidje na poligonu Pasuljanske lidvade, odnosno za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice.
-Posle eksplozije prvi je reagovao major Žnidaršić, odvojio je kadete u grupe i organizovao pomoć. Pre početka vežbe major je izneo mere bezbednosti i obilazio nas za vreme izvršavanja zadatka. Smatrala sam da kadet Milosavljević zna postupak pri pronalasku neeksplodiranog eksplozivnog sredstva, te nikog nisam obavestila o tome, kazala je svedok Anja Smiljanić, koja je bila u grupi kadeta
Nesreća se dogodila na poligonu Pasuljanske livade 18. juna 2012. godine na pripremama za vojnu vežbu “Diplomac 2012”, kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, a još petoro je povređeno.
-Neekslodirano ubojno sredstvo ne može da se nađe unutar logorske prostorije za smeštaj ljudstva, koju sam predao oficiru Željku Novoviću. Eksplozija se dogodila 150 do 200 metar dalje od tog prostora, rekao je vodnik Ivica Stanojević, koji obavlja poslove medicinskog tehničara na poligonu.
Suđenje Žnidaršiću se nastavlja 8 aprila, a predloženo je saslušanje kadeta koji su se našli u momentu eksplozije na tom mestu. Četvorica bivših kadeta M.K iz Hajdučice kod Plandišta, N.G. iz Prnjavora, M.M. iz Aleksinca i S. M. iz Novog Sada terete se da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti i njima je počelo suđenje u Osnovnom sudu u Despotovcu.
-Hendikep sudskog postupka je što je suđenje razdovojeno i što se ne vodi jedinstven postupak, rekao je tužilac Milomir Vasić.
Tužilaštvo je posle tragedije saopštilo da se sumnja da su kadeti N.G. i M.M. prilikom iskopa zemlje u neposrednoj blizini mesta izvođenja vežbe, pronašli jednu ispaljenu, a neeksplodiranu granatu kalibra 30 milimetra. Tu granatu su zatim doneli na mesto rada svoje grupe, gde su je razmenjivali sa kadetima, S.M. i pokojnim Filipom Milojevićem, da bi u jednom trenutku S.M. granatu spustio na zemlju. Prišao im je kadet M.K. i nogom šutnuo granatu koja je od njih odletela nekoliko metara, nakon čega je eksplodirala.