JAGODINA-Dramski umetnik Ivan Bekjarev dobinik je nagrade za životno delo 45 festivala Dani komedije i statute Zlatni ćuran. Uz statuetu i plaketu, dobitniku će biti dodeljen i novčani deo nagrade. Akademik Dušan Simović otvoriće 45 Dane komedije. Selektorka festivala Ivana Vujić objavila je izbor ovogodišenje selekcije takmičćarskih predstava.
-Komedije koje su izabrane predstavljaju ono što nam je danas preko potrebno, a to je ono na šta nas je upućivao Jovan Sterija Popović- komedija koja spaja isceliteljsku ulogu pozorištasa njegovom obrazopvnom funkcijom. Zato sagledajmo sebe u vremenu iskušenja i postanimo sopstevni savremenici koji se ne boje sopstvenog stida, kazala je ona.
Na 45. Danima komedije nastupiće predstave Rodoljupci- Narodno pozorište iz Beograda, Odumiranje međeda –Užice, Jelisavetini ljubavni jadi-Kragujevac, Prs-o -Zrenjanin, Kidaj iz moje kuhinje-Šabac, Razbijeni krčag-Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda i Klaustofobična koemdija Zvezdara Teatar iz Beograda.
Na dan otvaranja festivala biće otvorena izložba Putujuća pozorišta u Srbiji, koju priređuje Muzej pozorišta Srbije. U toku festivala biće održan međunarodni Simpozijum na temu Komedija naš savremenik na kome će učestvovati profesori fakuleta dramskih umetnosti i regiona. Najavljena je promocija knjige Teorija dramskih žanrova autora Svetislav Jovanova.Predsednik žirija je teatrolog Raško Jovanović, a čalnovi su glumica Branka Pujić i književnik Živorad Đorđević.U čast nagrađenih pozorište Dadov igraće predstavu Rucante po motivima komedije Vučica u režiji Slavenka Saletovića.