KRAGUJEVAC-Sudija Privrednog suda u Kragujevcu Tatjana Todorović zakazala je za sredu pripremno ročište za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u Jagodiniskoj pivari, koje je odloženo 9 februara, zbog završetka sprovođenja socijalnog programa. Za odlazak iz preduzeća izjasnilo svih 145 radnika, međutim, ni do danas nije obavljena isplata socijalnog programa. Ukoliko se isplata ne obavi pre otvaranja stečaja preti mogućnost da radnici, pored posla, ostanu i bez para od socijalnog programa. Kako nezvanično saznajemo, sudiji će biti upućen predlog da se ročiše ponovo odloži dok se usvoji dokmentacija o socijalnom programu u resornom ministarstvu. Upravljanje tom pivarom preuzeo je stečajni upravnik Ljubiša Perić, koji je po zakonu zabranio svako otuđenje, pa i prodaju piva, do popisa imovine i proglašenja stečaja.
-U momentu kada smo otvorili predhodni postupak Jagodinska pivara imala je 145. zaposlenih i svi su se izjasnili za prihvatanje socijalnog programa. Kompletna dokumentacija sa zahtevima za odobravanje isplate prosleđena je nadležnom ministarstvu. Ročište smo na saglasan predlog privremenog upravnika i Jagodinske pivare pomerili za 24 februar. Nadamo se da će do tada ta isplata biti ralizovana i da onda odlučujemo o strečaju, kazala je 9 februrara sudija Todorović.
Jagodinska pivara duguje poveriocioma oko 2,5 milijardi dinara, blizu milijardu je blokada računa, a najveći poverilac je država. Agencija za privatizaciju je 18 januara uputila predlog Privrednom sudu za uvtrđivanje postojanja uslova za otvaranje stečaja u Jagodinskoj pivari, imajući u vidu trajniju nespostobvnost plaćanja i blokadu računa od 2 juna prošle godine. U Jagodinskoj pivari bili su iznenađeni tom odlukom agencije jer su poslali preldog za odobravanje Unapred pripremljenog programa reorganizacije, ali nisu imali kud, već su prihvatili realnost i omogućili zaposlenima da se izjasne o dobrovoljnom naputšanju rpeduzeća uz socijalni program. Prdhodnih meseci bilo je reči i o mogućim investitorima, koji su zaintersovani za ulaganja, ali uz uslov da pivara bude ,,očišćena od dugova i viška radnika“. U naredom periodu biće jasnija priča o ulaganjima posle stečaja. Jagodinska pivara osnovana je 1852 godine i do sada nikada nije prekidala proizvodnju.