SVILAJNAC-U Prirdnjačkom centru Srbije u Svilajncu danas je otvoren dvodnevni Festival nauke pod nazivom ,,Proton”. Reč je o premijernom izdanju festivala, a namera organizatora je da postane tradicionalan.
-Danas je lepo biti Svilajnčanin, jer je malo gradova u Srbiji koji mogu da organizuje ovakve događaje. Svilajnac je pokazao da ima kapacitet da pravi prvorazredne naučne događaje. Jako sam ponosan, jer nije česta prilika da male opštine u Srbiji mogu da organizuju ovako nešto, mnogi nemaju ni interesovanja. Proteklo je šest godina od početke ideje izgradnje Prirodnjačkog centra do realizacije naučnih festivala. Nadam se da će festival dugo trajati u Prirodnjačkom centru, rekao je otvarajući manifestaciju predsednik te opštine Predrag Milanović.festival proton 3-svilajnac-g.j.
Taj centar je za šest meseci rada obišlo preko 40.000 posetilaca, a do kraja 2016 godine očekuje 100.000 posetilac. Na festival učestvuju držane službe, fakulteti, srednje i osnovne škole.
Pod nazivom “Na uzbudljivoj strani zakona – forenzičari MUP Srbije”, predstavili su kako izgledaju uređaji i metode koje profesionalci koriste prilikom rasvetljavanja krivičnog dela, kako se izvodi DNK analiza, određuju vrste i poreklo traga, čemu služe foto roboti i zašto se koriste svetla u forenzici.
Gimnazijalci iz Niša, pod nazivom “Život biljke – naš vazduh”, osvetliće “zašto su biljke baš zelene, šta rade danju, a šta noću”, Klub studenata arheologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na temu “Prošlost koja otkriva tajne”, govorili su kako zemlja čuva mnoge tajne “ali kada je reč o arheološkim nalazištima uz pomoć naučne rekonstrukcije mnoge drevne tajne uspešno ugledaju svetlost dana”.festival proton-svilajnac-g.j.
Studentski tim Mašinskog fakulteta, predstavio je “Drumsku strelu – prvu srpsku formulu”, učešće su uzeli NAVAK – Nacionalna vozačka akademija i SAT media grup”.
Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu i individualni izlagači, na temu “Svet terarijuma”, predstaviće živi svet terarijuma: zmije, pauke, guštere…festival proton 1-svilajnac-g.j.
Na prvom festivalu nauke učestovuju i učenici Osnovnih i Srednjih škola Svilajnca “Experteen program”, koji su obučeni za izvođenje zanimljivih ogleda iz fizike i hemije u okviru programa “Exper Teen”.
Uloga Prirodnjačkog centra je “promovisanje nauke i približavanje naučnih sadržaja široj publici na jedan moderan i inovativan način”.
Sa tim ciljem organizuje se i festival “Proton” koji će postati tradicija narednih godina.
Na otvaranju festival, pored predsednik opštine Milanovića, govorio je prof. dr Jovan Tanasković, sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.festival proton 2-svilajnac-g.j.
Prirodnjački centar u Svilajncu otvoren je 29.juna prošle godine, izgrađen je po najvišim svetskim standardima. Prirodnjački centar čine naučne postavke, prirodna bogatstva, prošlost naše planete, Dino park, radionice 3D bioskop… interaktivni sadržaji koji posetiocima, prvenstveno mladima, približavaju na moderan način, svet nauke i kulture.