JAGODINA-Glumcu Ivanu Bekjarevu večeras je uručena nagrada za životno delo “Zlatni ćuran” festivala Dani komedije.
-Kada sam pre deset godina dobio nagradu za životno delo rekao sam ,,ljudi zaštio me sahranjujete pre vemena”, a sada još jedna nagrada za životno delo, nadam se ovo nije neki signal. Emocije me sustižu. Bojao sam se da li će ovaj Ćuran biti iste veličine i težine, kao i predhodni, ali ovaj ću lakše da ,,podnesem,,. Prvog Ćurana dobio zajedno sa Mišom Janketićem sam pre 40 godina sada je tu njegov sin na sceni, drugog 1993. godine u predstavi je igrala Branka Pujić, koja je sada u žiriju. Moram reći da je ovaj festival, koji je počeo stidljivo pre 45 godina, u međuvremenu dostigao veliki renome u regionu, rekao je Bekjarev prilikom uručivanja nagrade za životno delo i dodao da je jagodinska publika zaslužila svoje pozorište i pozdravio odluku ,,da se to najzad uradi,,. nagradjeni 1-jagodina-g.j.
Nagrada ,,Mija Aleksić“ za najbolju predstavu pripala je po odluci žirija ,,Rodoljupcima“, u režiji i scenografiji Andraša Urbana i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.
Nagrada ,,Miodrag Petrović Čkalja“ za najsmešniju predstavu, prosečna ocena publike 4,83, pripala je predstavi ,,Klaustrofobična komedija“.
Statuetu Ćuran na najbolja glumačka ostvarenja dobili su Nebojša Glogovac za ulogu ,,Adama“ u predstavi ,,Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta i režiji Igora Vuka Torbice, Ljubomir Bandović za ulogu ,,Save odžačara“ u predstavi ,,Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića, u izvođenju Zvezdara teatra i režiji Darka Bajića, Vladica Milosavljević za ulogu gospođe Marte Rul u predstavi ,,Razbijeni krčag“.
Staueta Ćuran za najbolje rediteljsko ostvarenje dodeljena je Igoru Vuku Torbici za ,,Razbijeni krčag“.
Nagrada za najbolju mladu glumicu i glumca dodeljene su Neveni Ristić za ulogu Nine Herbert i Marku Janketiću za ulogu Vuleta milicionera, oboje u predstavi ,,Klaustrofobična komedija“.
Nagrada ,,Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu dodeljena je Jovanu Toročkom za ulogu Žorža u predstavi ,,Prso“ Remija de Voa u izvođenju Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, u režiji Olivere Đorđević.
Nagrada za kostimografiju se dodeljena je Jelisaveti Tatić Čuturilo za predstavu ,,Razbijeni krčag“, a nagrada za scenografiju Branku Hojniku za istu predstavu.
Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodeljuje se ansamblu Narodnog pozorišta u Beogradu za predstavu ,,Rodoljupci“.
Žirija u sastavu Raško Jovanović, Branka Pujić i Živorad Đorđević odluke su doneli jednoglasno.
U čast nagrađenih večeras su nastupili glumci pozorišta Dadov sa predstavom “Rucante” u režiji Slavenka Saletovića.