SVILAJNAC-,,Bioarheologija Đerdapa” i “Svedoci ledenog doba” nove su ekskluzivne izložbe Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, koje su od danas svečano otvorene. Obe izložbe, pored savremenog dizajna i inovativnog pristupa u muzejskom izlaganju, sadrže veliki broj atraktivnih, originalnih eksponata ljudskih i materijalnih ostataka kulture Lepenskog Vira i krupnih sisara koji su živeli na teritoriji današnje Srbije u vreme poslednjeg Ledenog doba. Na ovaj način Prirodnjački centar Srbije ostvaruje svoj primarni cilj, a to je konstantno ulaganje u nauku i edukaciju, kao i njihova popularizacija. Obe izložbe su vrlo atraktivne, ekskluzivne i predstavljaju prirodno-istorijska bogatstva i nasleđa naše zemlje.
-Veoma je važna i podrška medija u promociji nauke i naučnih sadržaja, mediji moraju kontinuirano podsticati celokupnu zajednicu na polju popularizacije nauke. Zato je ovaj događaj danas izuzetno važan, rekao je i glavni i odgovorni urednik obrazovno-naučnog programa RTS-a Ilija Cerović proglašavajući izložbe otvorenim.
Izložba „Svedoci ledenog doba“ organizovana je u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem Beograd, koji su od samog početka prijatelji i stručna podrška Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu.nova izlozba 1-svilajnac-g.j.
-Prirodnjački centar u Svilajncu predstavlja svetlu tačku na naučno-turističkoj mapi Srbije jer, i ovim izložbama, i dosadašnjim svojim radom neguje kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe naše zemlje,istakao je direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić.
Izložba „Bioarheologija Đerdapa“ realizuje se u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Beograda i po prvi put je postavljena i predstavljena van Filozofskog fakulteta.
-Izložba “Bioarheologija Đerdapa” na interesantan način predstavlja posetiocima jedinstvenu kulturu Lepenskog Vira. Tokom godina istraživanja na ovom lokalitetu otkriveno je naselje čija je starost oko 10.000 godina i pripada granici mezolit-neolit, kao i niz predmeta iz svakodnevnog života, umetničke tvorevine, alati, oruđa i dobro očuvani ljudski skeleti, objasnila je predstavnica Filozofskog fakulteta. Jelena Jovanović nova izlozba-svilajnac-g.j.
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović koji je istakao kako Svilajnac već nekoliko godina unazad najviše ulaže u obrazovanje, prosvetu, nauku.
-Prirodnjački centar je zaživeo kao naučni projekat, ovo mu je tek prva godina i zauzeo je svoje mesto na turističkoj mapi Srbije. Pokazalo se i da naučna zajednica jako podržava ovu instituciju i mi nastavljamo da delujemo u dva pravca sa ovim projektom, a to su promocija Svilajnca i, što je bitnije, promocija nauke i obrazovanja, ustvrdio je Milanović i dodao da se ove godine očekuje preko 100.000 posetilaca.
Izložbe će biti izložene u galeriji Prirodnjačkog centra Srbije sve do kraja godine.

 

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.