JAGODINA-Moj zadatak je da stvaram i radim, pravim i gradim, a posle 50 godina ako neko kaže da imam zasluge. Međutim, siguran sam da o tome neću odučivati, kaže prvi čovek Jagodine Dragan Marković Palma na pitanje da li bi prihvatio inicijativu građana za izradu i postavljanje njegove voštane figure u Muzeju voštanih figura u tom gradu.
-Sada ne bih prihvatio predlog da izradu moje voštane figure, jer smatram da nemam takve zasluge za Srbiju. Gradim crkvu u rodnom Končarevu, po crkvenim pravilima ktitorska kompozicija nalazi se među freskama, ali smatram da nisam svetac i da mi tu nije mesto. Nisam prihvatio taj predlog crkve, biće postavljena ploča ispred crkve sa imenom ktitora, a ne freska sa likom Dragana Markovića Palme. Vladika je rekao da to mora, a ja sam rekao da će onda morati da mi oprosti, objašnjava Palma.sveti sava-jagodina-g.j.
U Muzeju voštanih figura u Jagodini nalaze se figure 31 znamenite ličnosti, koje su obeležile istoriju Srba i Srbije. Poslednja u nizu i najznačajnija je figura predsednika Federacije Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina.
-Putin je prvi ,,stranac” Ruskog porekla u muzeju, a Srpski idol. Zbog izborne kampanje nismo sada hteli da postavimo figure Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Oni su obeleži jedno vreme. Ne smatram da im je mesto u muzeju i da prestanu da se bave politikimo, ali pošto su tu već Tito, Milošević, Koštunica, Đinđić, zašto ne bi i ove dve figure bile u muzeju, kaže Palma.
Inače,voštane figure znamenitih ličnosti iz nacionale istorije Srba u jagodinski Muzej voštanih figura dopremljene su iz beogradske garaže vajara Vlade Tončića gde su bile preupuštene zaboravu. Spasili su ih Dragan Marković Palma i pokojni Vuk Bojović i to je ukratko put stvaranja jedinstvene kolekcije voštanih figira u ovom delu Evrope.vuk-jagodina-g.j.
-Nove figure u toj kolekciji su likovi Novaka Đokovića, Vuka Bojovića i Vladimira Putina. Trenutno se radi novi lik Novaka Đokovića, jer smo procenili da je postojeći loše urađen. Vajari Zoran Ivanović i Branislav Crvenković su istinski majstori svog posla. Oni su radili Vuka i Putina, a likovi su toliko verno urađeni ,,samo što ne progovore”, objašnjava zadovoljno Palma.
On navodi da u toku rada na figure ne daje sugesije umetnicima i ne utiče na krajnji izgled figure.
-Oni meni u toku procesa stvaranja figure šalju fotografije pojedinih faza. Meni je to lepo delovalo, ali ne mogu ja da im kažem ,,ovde iseci, ovde šmirglaj”… reč je o velikim umetnicima. Recimo Vuk je pozirao ispred svoje figure i to je najbolja voštna figura na svetu neke ličnosti, tvrdi Palma I dodaje da nema neomiljene figire ili ličnosti u muzeju, a u prilog tome ističe da je privatno bio blizak sa Đinđićem i pored toga što su bili politički neistomišljenici.
-Postali smo prijatelji kada sam dobio mandat poslanika i ušao Skupštinu Srbije. Đinđić je bio na TV Palmi plus bar 30 puta, kada nigde u Srbiji nije mogao da se pojavi i priča u medijima, slično je bilo sa Vukom Draškovićem i Vojislavom Šešeljem. Na mojoj proslavi bio je Đinđić, tada su tu bili Arkan i još neki ljudi iz vrha države. On je bio pokrovitelj svetskog prvenstva u kik boksu. Predhodno smo nekoliko puta pitali Koštunicu, ali on nas je stalno prolongirao sa odlukom. Đinđić je bez ikakvih uslova prihvatio pokrovitelsjtvo,došao sa sinom Lukom i otvorio to takmičenje,objašnjava Palma.novak 1-jagodina-g.j.
Njegova omiljena figura je najbolji sportista sveta Novak Đoković.
– Mada mi se na sviđa kako je urađena i za mesec dana biće urađen novi lik, autori su Ivanović i Crvenković. Novak je došao u Jagodinu prilikom unošenja figire u muzej i rekao ,,ovo je moj brat blizanac”. Sve figure su mi drage, jer su to ličnosti koje su obeležile vreme u kome su živele. Lik Tesle je veoma popularan, zatim pesnikinja Desanka Maksimović, Vuk Karadžić…priča Palma i dodaje da svake godine mora da se unese po neka nova figura. tesla-jagodina-g.j.