JAGODINA- Od 5. do 8. aprila sedmoro najboljih studenata Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koje predvodi profesor dr Margit Savović, boravi na Fakultetu Etfeš Jožef iz Baje u Mađarskoj. Reč je o višegodišnjoj saradnji u okviru koje se vrši razmena studenata i obavlja stručna praksa.
-Troje najboljih u grupi domski vaspitač i po dvoje iz grupe učitelja i predškolskih vaspitača nalaze se u Baji. Reč je o studentima završih godina sa najbojim prosekom ocena. To je nagradno putovanje za njih. Program koji pripremaju kolege iz Baje je stručno zahtevan. Domski vaspitači boraviće dva dana u selu Santovo. Gde borave deca od 6 do 16 godina od ponedeljka do petka, kaže prof. dr. Margit Savović.
Učitelji i predškolske vaspitačice učestovaće u Baji na školskim časovima i posetiće vrtić.
-Recimo kod njih je ples obavezan predmet, zatim neki od sportova, tako da naši student mogu da prikupe veliki broj inovacija. Mađari koriste interaktivnu tablu u nastavi za razliku od nas. Naši studenti u obavezi su da svoje utiske prenesu na kolegama, ističe prof. dr. Margit Savović.
Fakultet pedagoških nauka pokrenuo je inicijativu za razmenu studenata Jagodine i Baje u turističko-zabavnom smislu. U julu bi trebalo da po desetak studenata i nastavnika boravi u ova dva grada,a ledeće godine po pedeset. studenti 1
-Veliki je značaj naše posete fakultetu u Baji, trudićemo se obavimo što bolje naše zadatke. Privilegovani smo u svakom smislu te reči, nagrađeni smo da vidimo taj sistem školstva i u najvećoj meri ,,ukrademo” zanat, objašnjava student Đorđe Bogdanović.
Studenti iz Jagodine posetiće prvoslavnu crkvu u Baji i Pečuj. Skupština grada Jagodina omogućila je prevoz studentima.