JAGODINA-Treći po redu stručni skup nastavnika i stručnih saradnika održan prošlog četvrtka u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. Učesnici su se bavili problemom osnaživanja učenika za izbor budućeg zanimanja i puteva karijere.
Ovom temom nastavljen je ciklus stručnih skupova koji je rezultat dogovora Školske uprave Jagodina, Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu, Kolegijuma direktora osnovnih škola Pomoravlja i tima za školu vežbaonicu OŠ „Rada Miljković“ iz Jagodine.
Student Fakulteta pedagoških nauka Milan Komnenović predstavio je svoj istraživački rad ,,Profesionalna orijentacija učenika u funkciji njihovog daljeg obrazovanja“. Biljana Stojanović, docent Fakulteta pedagoških nauka, naglasila je da prosvetni radnici moraju sami izgraditi svoj profesionalni identitet i samopoštovanje, jer su mnoge profesije neadekvatno tretirane u našem današnjem društvu i da ne možemo očekivati ni od države ni od društva da valorizuje rad učitelja, nastavnika i profesora.
Marijana Stevanović, psiholog u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Jagodini, predstavila je Vodič za osnovce, priručnik NSZ Srbije za pomoć nastavnicima i učenicima-osnovcima na putu izbora svoje buduće škole i zanimanja. O profesionalnoj orijentaciji u školama kao obavezujućem delu školskog programa i u osnovnoj i srednjoj školi govorile su Ljubica Jokić, pedagog iz OŠ „Milan Mijalković“, Valerija Živković, psiholog u školi vežbaonici „Rada Miljković“ i profesorka matematike Snežana Marković. Učiteljica Vesna Manojlović predstavila je aktivnost „Zanimanja na putu od njive do trpeze“ koju su realizovali njeni učenici u saradnji sa učiteljicom i roditeljima. Završnu reč dao je Vladimir Stanojević, koordinator prakse na Fakultetu pedagoških nauka. On je i najavio temu za naredni stručni skup u aprilu: Razvijanje ekološke kompetencije učenika kroz integrisan pristup nastavi.
FPN