JAGODINA-Porodica ubijenog novinara Milana Pantića iz Jagodine danas je, prilikom obeležavanja 15 godina od tog strašnog događaja, zatražila je od predstavnika žirija za dodelu nagrade za novinarsku hrabrost da im ustupe pravo na izbor dobitnika, kako se ne bi dalje ugrožavalo sećanje na žrtvu koju je on dao za slobodu novinarstva u Srbiji. Predsednik Komisije za istragu ubistva novinara Veran Matić potvrdio je da ima pomaka u istrazi tog ubistva, kao i da su ranije tragovi namerno usmeravani u drugim pravcima.

Nemanja Pantić
Nemanja Pantić

-Pozivam članove žirija da se formalno-pravno novinarska nagrada Milan Pantić ustupi porodici, kako narednih godina ne bi dolazili u situaciju da bilo ko baca senku na ime mog oca i da se žrtva koju je podneo za slobodu novinarstva u Srbiji bude bačena u drugi plan. Nerazumevanje pojedinaca ko je bio Milan Pantić, lične sujete i animoziteti, doveli su nas do toga da je čuvanje sećanja na njega ozbiljno ugroženo. Neću da kažem da je loše što prvi put za 15 godina nije dodeljena nagrada, neću ni da analiziram kandidate. Nažalost u ime porodice izražavam veliko nezadovoljstvo, što smo došli u situaciju da sećanje na mog oca krene da bledi, plašim se da je ovo korak ka tome. Neću da imenujem odgovorne, ali najveću odgovornost svakako ima rukovodstvo Kompanije Novosti, kao i ostali članovi žirija, novinarska udruženja i predstavnici iz Jagodine , rekao je Milanov sin Nemanja Pantić.
Direktor Novosti Ratko Dmitrović istakao je da će ukoliko porodica pokrene tu inicijativu ta kompanija o tome odlučiti, jer je ona ustanovila tu nagradu.pomen panticu-jagodina-g.j.
-Davati nagradu samo da bi bila dodeljena je veća greška nego ne dodeliti nagradu s obzirom na kandidate koji su predloženi za tu visoku nagradu. Odluka žirija je, da se ove godine ne dodeli nagrada, ispravna i zaista mi je žao zbog stava porodice, rekao je on i dodao da u Jagodinu dolazi ,,uz mučninu, mučan sam sebi, jer se već 15 godinane rešava ubistvo ”, kao i da nije optimista što se tiče rešavanja tog slučaja.
Veran Matić
Veran Matić

-U proteklih nekoliko meseci imamo zanimljive i pozitivne rezultate u istrazi ubistva Pantića. To su prvi konkretni podaci, konkretniji od mnogih koje smo imali u proteklih 15 godina. Veoma često smo nailazili na situacije u kojima smo videli da se tragovi namerno usmeravaju u drugim pravcima. Nastojaćemo da se istraga pojača sa tužilačke strane. Bliži smo egzekutorima u ovom trenutku nego nalogodavcima, ali nalogodavci će u nastavku istrage biti mnogo prepoznatljiviji, ako se utvrdi da su to zaista ljudi kojima smo na tragu, rekao je Matić pomen panticu 3-jagodina-g.j.
Radna grupa BIA i MUP Srbija je u pojačanom sastavu u odnosu na prošlu godinu, a pomaci u istrazi daju dobru osnovu da u narednom vremenu imamo konkretne rezultate, doda je on. Vlada Srbije je produžila mandat Komisiji za istragu ubistava novinara do okončanja svih istraga. Na pomenu su govorili predstavnici novinarskih udruženja Živojin Rakočević i Predrag Blagojević.

DODATNA GORČINA
-Dodatan razlog za gorčinu je da iz godine u godinu iz grades uprave niko ne dolazi na pomen, da bar prisustvom svojim da značaj čoveku koji je ostavio trag u svom poslu, rekao je Dmitrović.