JAGODINA-Patrijarh srpski Irinej osveštao je danas crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine čiji je ktitor predsednik Skupštine grada Jagodine i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kome je zbog toga uručen orden Svetog Save prvog stepena.
– Ovaj predivni hram ukrasio bi i naš prestoni grad Beograd i svaki veliki grad u svetu i Evropi. Ovaj predivan hram izraz je ljubavi ktitora njegovog. Ima li nešto veće nego podignuti dom imenu Božijem, ima li nešto plemenitije nego podignuti dom velikom proroku Jovanu Krstitelju, besedio je patrijarh Irinej posle liturgije.
Patrijarh je rekao da je ktitor Dragan Marković mnogo je činio za svoj narod, kao i da je dao primer mnogima drugima kako treba misliti o svojoj porodici, svom selu, te poručio da se i drugi moćni i ugledni ljudi ugledaju na njega i slede njegov primer.
Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Draganu Markoviću Palmi odred Svetog Save prvog stepena zbog izgradnje hrama i parohijskog doma u Končarevu.
Marković je rekao da ovu crkvu njegova porodica i preduzeće ATP ,,Palma“ gradi devet godina.
-Ovu crkvu neće koristiti samo građani Končareva nego i građani Srbije. Ovo će biti turistička destinacija. Ovaj hram će se naći na turističkoj karti jer je prošle godine u Jagodinu došlo 400.000 turista. Ja sam zahvalan patrijarhu i vladiki što su odvojili vreme i došli da osveštaju hram, rekao je on i dodao da nije želeo da se njegova slika nađe među freskama na zidu u crkvi.
-Ja sam privrednnik i političar, meni nije mesto među svecima. Moramo da poštujemo svece ali mi koji imamo moramo da pomažemo onima koji nemaju, istakao je Marković i poručio da svi političari moraju da budu ujedinjeni oko crkve.
Osveštavanju crkve prisustvovali su funkcioneri SPS Ivica Dačić, Aleksandar Antić, predstavnici javnog i političkog života Jagodine i Srbije i brojni vernici.